Nyheter Världen

Kriminella nätverk tjänar miljarder

I södra Aten är över 3 500 flyktingar och migranter inhysta i en terminalbyggnad på den gamla internationella flygplatsen. Arkivbild.
I södra Aten är över 3 500 flyktingar och migranter inhysta i en terminalbyggnad på den gamla internationella flygplatsen. Arkivbild.

Kriminella nätverk beräknas ha tjänat över 40 miljarder kronor på förra årets våg av flyktingar och migranter som tog sig till Europa, enligt en rapport från Interpol och Europol.

Av dem som kom till EU var 90 procent beroende av löst sammansatta kriminella nätverk utmed rutterna. De två polisorganisationerna säger att andelen som tvingas förlita sig på skrupelfria människosmugglare väntas bli ännu större i år.

De som ingår i de största smugglarnätverken är från samma land som migranterna, men har ofta uppehållstillstånd i EU eller europeiskt pass.

Enligt rapporten finns inga tecken på stridigheter mellan de kriminella nätverken, men de större konkurrerade långsamt ut de mindre.

Trög process

När gränskontrollerna skärpts väntas fler bli smugglade till Europa med flyg. Falska dokument lånas ut till migranterna och tas vid framkomsten ifrån dem av en medföljande från nätverket.

Över en miljon migranter kom in i EU 2015. Många sitter fast i flyktingläger, eftersom processen med att omfördela dem som får stanna går trögt.

Många flyktingar i Grekland som berörs av EU:s program för omfördelning accepterar inte villkoren. De vägrar att bosätta sig i fattigare EU-länder som Bulgarien och Rumänien, skriver Financial Times.

Hoppar av

Grekiska tjänstemän säger till tidningen att av 1 324 personer som hittills fått sina ärenden behandlade, har 191 dragit sig ur processen eller gått under jorden.

Av de 47 asylsökande som Bulgarien lovade att ta emot förra året var det bara fyra personer som flyttade dit. Av 67 asylsökande som skulle transporteras till Rumänien vägrade 32.

Inte ens Frankrike är acceptabelt för alla asylsökande. Enligt Fontini Rantsiou, tidigare FN-anställd och expert på flyktingfrågor, är förklaringen att de inte vill hamna i ett land där de är långt ifrån familj, vänner och släktingar.

Petros Giannakouris/AP/TT
I Idomeni i norra Grekland har omkring 10 000 flyktingar och migranter fastnat, sedan Makedonien stängt gränsen. Arkivbild.

Läs också