Sport

Krisen avblåst i Djurgården

Kramkalas i Djurgården efter att Daniel Berntsen (i mitten) gjort 2–0 på Helsingborg.
Kramkalas i Djurgården efter att Daniel Berntsen (i mitten) gjort 2–0 på Helsingborg.

Det svänger snabbt i allsvenskan.På mindre än tre dygn lade ett plågat Djurgården förlustsviten och fansens bojkott bakom sig. Stockholmslaget övervann en ny skada på Haris Radetinac och lade Helsingborg på rygg, 3–0.

Med sex förluster på sju matcher, varav tre raka inför söndagen, och fansens bojkott i matchen mot Kalmar i färskt minne var frågetecknen som omgärdade Djurgården inför det allsvenska mötet med Helsingborg nedplitade i fet stil.

Enligt fotbollens lagar om förlustsviter och stukade självförtroenden borde hemmaspelarna ha inlett med skräck i blicken och krampaktiga passningar i sidled.

I stället: ett välmående lags kombinationer i ett första långt anfall och till slut en övertygande 3–0-seger där Blårändernas inhoppande mittback Jacob Une Larsson hade gästernas enda avslut på mål.

– Jag är otroligt imponerad av spelarnas insats. Man kan gå ut och försvara sig men att spela så bra i ett utsatt läge... De var helt grymma, sade tränaren Pelle Olsson.

Djurgården kom till start utan att ha tränat sedan torsdagens 0–3-förlust mot Kalmar, men kunde pusta ut med tre välbehövliga poäng.

– Att spela måndag-torsdag-söndag i när det är så tajt i övrigt är helt klart en fysisk prövning. Det här är en lättnad för oss alla. Det är inget avgörande skede i serien, ingen strid, men man lever med resultaten, sade Olsson.

Mål sju för Johnson

Det började med ett vägvinnande samarbete på vänsterkanten mellan Daniel Berntsen och Elliot Käck vilket mynnade ut i ett perfekt inlägg mot Sam Johnsons panna.

Anfallaren vann duellen med huvudet längre mittbacken Frederik Helstrup Jensen och placerade nicken utom räckhåll för Helsingborgs målvakt Tomer Chencinski. Johnsons sjunde mål för säsongen betydde 1–0 efter lite mer än tio minuter.

Att Djurgården kom av sig tillfälligt när Haris Radetinac – tillbaka från start för första gången sedan korsbandsskadan i juli i fjol – först gick ned för räkning efter 13 (!) minuter och sedan haltade av planen halvvägs in i första halvlek var förståeligt, men inte ens under hemmalagets svacka förmådde Helsingborg skapa något av värde.

Pelle Olsson tvingades till ytterligare ett tidigt byte när mittbacken Marcus Hansson lämnade matchen i halvtid (känning i baksida lår, Une Larsson ersatte) men skadorna stoppade inte Djurgården.

Ängslig avslutning

Tyrell Rusike och Peter Larsson rensade bort varsitt avslut på Helsingborgs mållinje innan det smällde igen. Berntsen tog stöd av den lyckade första halvleken och koncentrerade strax efter paus all kraft i ett vänsteravslut från långt håll. Chencinski var chanslös och 2–0 ett faktum.

När slutsignalen närmade sig kröp sig en ängslan in i hemmaspelarnas huvuden men målvakten Hampus Nilsson reagerade snabbt på Une Larssons "självmålsförsök" och när Radetinacs ersättare Jesper Karlström satte 3–0 i den 84:e minuten var det över.

Den stekande sommarsolen gick till vila bakom Tele2:s västra läktare, Djurgården hade klättrat från 13:e till åttonde plats i tabellen och krisen var tillfälligt (?) avblåst.