Nyheter Sverige Sverige-topp

Krisstöd sätts in efter students död

Sörjande, blommor och ljus vid olycksplatsen i Visby där en student skadade sig så svårt att han dog sedan han ramlat ned från ett studentflak.
Sörjande, blommor och ljus vid olycksplatsen i Visby där en student skadade sig så svårt att han dog sedan han ramlat ned från ett studentflak.

Studentfirandet i Visby slutade i tragedi när en student ramlade ner från ett studentflak och skadade sig så svårt att han dog. Polisen undersöker nu om något brott begåtts.

Studenten fördes till sjukhus med ambulans, där han avled. Ett stort antal andra studenter som befann sig på flaket har erbjudits krisstöd av skolpersonal, kuratorer och socialtjänst.

– Det var en del som var svårt chockade, säger Anders Jolby, skoldirektör på Gotland.

Kommunens krisgrupp har kopplats in och under dagen är Domkyrkan i Visby öppen för dem som behöver stöd.

Det var när studenten, som var 19 år, firade tillsammans med andra studenter efter klockan 23 i går som olyckan inträffade vid en rondell. Ungdomarna befann sig uppe på ett flak som kördes av en traktor.

Men något gick fel och den unge mannen hamnade under flaket och blev överkörd.

– Vi tror att han på något sätt har ramlat och sedan blivit överkörd av flaket, med övriga klasskamrater på flaket, säger Fredrik Andersson, vakthavande befäl vid polisen region Stockholm.

En förundersökning om vållande till annans död har inletts.

"Så tragiskt alltihopa"

Kyrkan håller öppet så länge sörjande vill komma dit. Det berättar Lilian Edwards, kyrkorådets ordförande i Visby domkyrkoförsamling, som själv är på plats i kyrkan.

– Det har kommit väldigt många ungdomar. Det är så tragiskt alltihopa, det är så fruktansvärt, säger Lilian Edwards.

Hon uppskattar att åtminstone ett 100-tal människor har besökt kyrkan.

– Man är tillsammans, man tänder ett ljus, man pratar lite med varandra, man skriver några ord i en minnesbok som vi har, säger hon.

I kyrkan finns det bland annat präst och diakon som besökarna kan prata med.

– Det man pratar om är att man inte fattar att det här har hänt. Man förstår inte varför det har hänt, och att det är så fruktansvärt onödigt. Det är en fruktansvärd olyckshändelse som egentligen inte ska kunna ske, säger Lilian Edwards.

På söndagen kommer gymnasieskolan att ha öppet för elever som behöver träffas och skolpersonal kommer finnas där.

Händelsen ska utredas

Det finns en rad regler och råd för hur studentekipage ska framföras, men om de följdes är än så länge oklart. Polisen har tagit traktorn och flaket i förvar och ska utreda vad som har hänt.

– Eftersom en person har avlidit kan det ha funnits brister. Då måste vi utreda om det är så, säger vakthavande befäl Anders Mattsson.

Sedan 2014, då flera allvarliga olyckor på studentflak inträffade, har flera polisdistrikt skärpt sina kontroller av flaken. Är det till exempel oordning eller om det dricks alkohol på flaket ska ekipaget stoppas.

Henrik Montgomery / TT
Kommunens krisgrupp har kopplats in och under dagen är Domkyrkan i Visby öppen för dem som behöver stöd, efter dödsolyckan. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset