Nyheter Världen

Kritik mot Irans dödstraff för unga

Amnesty uppmanar Irans ledning att upphöra med dödstraff mot ungdomsbrottslingar. Arkivbild
Amnesty uppmanar Irans ledning att upphöra med dödstraff mot ungdomsbrottslingar. Arkivbild

Trots löften om att upphöra fortsätter Iran att avrätta unga människor. "Totalt brist på respekt för barns mänskliga rättigheter" kallar Amnesty International agerandet och kräver att landet omedelbart sluta med dödstraffen.

Mellan 2005 och 2015 avrättades 73 personer i Iran som var under 18 år när de begick brottet de dömts för. Det enligt en rapport från Amnesty International som också visar att ungdomsbrottslingar i flera fall fått vänta många år på att straffen ska verkställas.

"Ofta har de blivit dömda i bristfälliga rättegångar, och det är heller inte ovanligt med påtvingade erkännanden som framkommit genom tortyr eller misshandel", säger Said Boumedouha, biträdande chef för Amnestys Mellanöstern- och Nordafrikaavdelning, i ett pressmeddelande.

Enligt siffror från FN väntar minst 160 ungdomsbrottslingar i Iran på att avrättas, en siffra som förmodligen är i underkant då information om dödstraff ofta hemlighålls, enligt Amnesty.

"Om en ungdomsbrottsling ska få leva eller dö ska inte vara ett godtyckligt beslut av domare. Istället för att introducera halvhjärtade reformer måste iranska myndigheter acceptera att vad de verkligen behöver göra är att omvandla alla dödsstraff, och omedelbart upphöra med dödsstraffet mot ungdomsbrottslingar helt och hållet", säger Said Boumedouha.