Sport

Kritik mot ny OS-regel

Ulrika Sandmark är kritisk till den nya OS-regeln.
Ulrika Sandmark är kritisk till den nya OS-regeln.

En ny regel inom simningen sprider osäkerhet inför OS.Den innebär att en nation som inte använder alla sina lagkappsimmare diskas.– Jag gillar inte det här alls, säger förbundskaptenen Ulrika Sandmark.

Sverige ställer upp med lag i samtliga tre lagkapper på damsidan i OS i Rio i sommar.

Det är tre starka lag som samtliga slåss om medaljer. På VM i fjol tog svenskorna silver på 4x100 meter medley och blev fyra både på 4x100 och 4x200 meter fritt.

Det är full kubbning om de sista platserna i lagen och EM i London – med start på måndag – kommer att bli avgörande.

Inga sena beslut

Men den nya OS-regeln sprider stor osäkerhet. Varje lag får bestå av sex simmare, men de som inte kvalat in individuellt utan tas ut som lagkappssimmare måste användas. Annars diskas laget.

Något utrymme för att ta sena beslut med tanke på dagsform finns förmodligen inte och ett sjukdomsfall kan bli ödesdigert. En liten nation som Sverige måste dessutom ställa upp med starkaste lag redan i försöken för att nå final.

Ulrika Sandmark är kritisk:

– Det begränsar en oerhört i hur man får göra, jag vet inte om de själva har förstått konsekvenserna av det.

Bakgrunden till regeln är att sommar-OS redan är en gigantisk apparat, och Internationella olympiska kommittén gör allt för deltagarantalet inte ska växa ytterligare.

Rörigt kvalsystem

Dessutom är kvalsystemet till OS extremt rörigt. Internationella simförbundet har två olika kvalgränser, en A-kvalgräns som garanterar deltagande och en B-kvalgräns som innebär "kanske". Det totala antalet simmare begränsas vid 900 stycken och de som klarat B-kvalgränsen får besked först den 3 juli, en månad före OS, om de kommer med eller inte.

På 4x100 meter fritt är exempelvis Sarah Sjöström, Michelle Coleman och Louise Hansson inkvalade individuellt. Ida Marko-Varga har greppet om sista platsen, men utmanas av Magdalena Kuras och Ida Lindborg. Ingen av dessa tre har klarat A-kvalgränsen på någon distans.

– Det ger lite huvudbry. I nuläget är det bara att hoppas att så många som möjligt simmar snabbt och kvalar in på EM, säger Sandmark.