Nyheter Ekonomi Sverige Sverige-topp

Kritik mot regeringens sjukreform

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) vill att arbetsgivare ska betala för långtidssjukskrivna. Arkivbild.
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) vill att arbetsgivare ska betala för långtidssjukskrivna. Arkivbild.

Regeringens plan för att minska sjukfrånvaron får kritik.Kommuner med dålig ekonomi riskerar att drabbas av ökade sjukkostnader.

– Det här förslaget drabbar kommuner och regioner som redan har det tufft med höga ohälsotal, arbetslöshet och där det är ekonomiskt tufft. Vi tror att det är helt fel väg att gå, säger Lena Micko (S), ordförande i Sveriges kommuner och landsting, SKL.

Regeringen vill hindra att kostnaderna för sjukförsäkringen växer till över 50 miljarder kronor år 2020, vilket är mer än vad Sveriges försvar kostar. Därför föreslås att arbetsgivarna ska betala 25 procent av sjukpenningen för anställda från och med sjukdag 91. Tanken är att det ska bli en ekonomisk sporre för att se till att de anställda inte blir sjuka, till exempel genom förbättrade arbetsvillkor. Regeringen räknar med att sjuktalen kan minska med mellan fem och tio procent.

Drabbar kommuner

– Jag är medveten om att all sjukfrånvaro inte beror på arbetsplatserna, men arbetsgivarna har i de flesta fall möjlighet att påverka och förebygga sjukfrånvaron, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).

Förslaget bedöms leda till en kostnad på tre miljarder kronor för arbetsgivarna. De ska visserligen kompenseras genom en generell sänkning av arbetsgivaravgifterna, men för arbetsgivare med många långtidssjukskrivna kommer det att kosta. Det handlar främst om kommuner och landsting eftersom sjukfrånvaron är hög bland till exempel undersköterskor, sjuksköterskor, omsorgspersonal, lärare och socialsekreterare.

Har prövats

Svenskt Näringsliv är också kritiskt och pekar på att ett liknande förslag prövades för tio år sedan.

– Det ledde inte till att fler återgick till arbete utan snarare blev arbetsgivarna väldigt försiktiga i rekryteringen och inte minst av de som har en sjukdomshistorik och verkligen behöver hitta ett arbete, säger Catharina Bäck, expert på socialförsäkringar hos Svenskt Näringsliv.

Socialförsäkringsministern tycker dock att det finns "väsentliga skillnader" jämfört med vad som gällde för tio år sedan.

Fackförbundet Kommunal är positivt, men bekymrat över vad effekterna kan bli.

– Min oro gäller om visstidsanställningar kommer att öka och att arbetsgivarna kommer att välja bort kroniskt sjuka, säger Kristina Mårtensson, samhällspolitisk chef på Kommunal.

Christine Olsson/TT
Günther Mårder, vd för Företagarna, gör tummen ner för förslaget. Det har prövats förr och det funkade inte, påpekar han. Arkivbild.