Nöje TV

Kritik mot vit Jackson-skådis

Den vite skådespelaren Joseph Fiennes spelar popikonen Michael Jackson i en kommande tv-komedi, något som väckt starka känslor. Arkivbild.
Den vite skådespelaren Joseph Fiennes spelar popikonen Michael Jackson i en kommande tv-komedi, något som väckt starka känslor. Arkivbild.

Den brittiske skådespelaren Joseph Fiennes ska spela popikonen Michael Jackson i en kommande tv-komedi, något som har väckt starka känslor på sociala medier.

Fiennes är vit och att han ska göra rollen som den afroamerikanske Jackson eldar på debatten som blossat upp den senaste tiden om rasism och bristen på roller för svarta skådespelare i Hollywood.

"Så de kunde på allvar inte hitta en svart skådespelare till rollen som Michael Jackson?" twittrade den amerikanska medborgarrättskämpen Deray McKesson.

Den brittiska tv-kanalen Sky Arts som står bakom komedin "Elizabeth, Michael & Marlon" säger i ett uttalande att de gett producenterna fria händer vad gäller rollsättningen, inom de ramar som satts.

Joseph Fiennes kommenterade kritiken senare på onsdagen.

– Jag är en vit medelklasskille från London. Jag är lika förvånad som ni kanske är. Jackson hade definitivt ett problem, ett pigmentproblem, och det är något jag tror på. Hans hudfärg var troligtvis mer lik min än den han föddes med, sade han till Entertainment Tonigt.

Michael Jackson diagnostiserades med sjukdomen vitiligo som gjorde att hans hud blev allt ljusare i färgen under åren. Han avled 50 år gammal i juni 2009, efter en överdos av sömnmedlet propofol.

Den 30 minuter långa komedin sägs vara baserad på en verklig händelse och handla om en bilresa genom USA som "kungen av pop" gjorde tillsammans med filmstjärnorna Elizabeth Taylor och Marlon Brando 2001. Stockard Channing spelar Taylor och Brian Cox Brando i komedin som ska sändas någon gång under 2016.