Sport Sport-topp

Kritiserad Larsson kvar i Australien

Johanna Larsson. Arkivbild.
Johanna Larsson. Arkivbild.

Tennisstjärnan Johanna Larsson satsar mot OS. Året har börjat bra, semifinal i Hobart och nu vidare i Australian Open.Men på hemmaplan får hon kritik.

Det är Larsson val att inte spela i Sveriges Fed Cup-kval i februari som ogillas av tennisförbundet. Hon prioriterar spelet på WTA-touren för att kvala in till OS i sommar.

För en tid sedan sade förbundskaptenen Lars-Anders Wahlgren till TT:

– Det är jättetråkigt. Jag vill självklart spela med det bästa laget.

Och nu får hon kritik av förbundets sportchef Johan Sjögren.

"Personligen anser jag att landslaget är heligt. Blir man uttagen – oavsett vilken idrott och mästerskap det gäller, hur bra man än är, hur många gånger man än har spelat tidigare i landslaget och hur mycket pengar man än har tjänat – då lirar man under förutsättning att man är frisk", skriver han i ett nyhetsbrev på tennisförbundets webbplats.

Har ansvar

Sjögren menar att Larsson som förebild har ett ansvar mot yngre spelare, så att inte de tar efter och börjar tacka nej till KM, JSM, seriespel och EM.

"Vi kan bara konstatera att Johanna Larsson tackat nej till spel, ett tråkigt beslut att ta och ett tråkigt besked att få, och hoppas att hon ställer upp nästa gång landslaget kallar", säger Sjögren, som avböjer att kommentera kritiken för TT.

Sverige spelar gruppspel i tredjedivisionen i Fed Cup mot Ukraina och Portugal.

Vann i två raka

Precis som i fjol gick Johanna Larsson till andra omgången i årets första grand slam-turnering i Melbourne. Larsson, 50:e på rankningen, besegrade rumänskan Irina-Camelia Begu med 6–3, 6–2.

Begu var 29-seedad i turneringen och slog svenskan när de möttes i Seoul i september.

I förra veckan gick Larsson till semifinal i singel i WTA-turneringen i Hobart, men avstod sedan från finalen i dubbel på grund av skadekänningar i låret. Det hämmade inte henne i Melbourne-premiären.

"Det kändes bra. Jag försökte förbereda mig så gott jag kunde och lindade låret. Det blev inte sämre och det är ett av de bästa tecknen", säger hon till tennis.se.

Larsson inledde starkt, gick till 3–0 innan Begu kunde bryta tillbaka. Larsson vann det första setet efter 43 minuters spel.

I det andra setet gick Larsson fram till 5–1 innan Begu kunde vinna sitt andra game.

"Jag tycker att jag spelade bra, jag försökte gå på servarna lite extra och få lite gratispoäng. Sen hade hon lite ont i knät och hade svårt att röra sig", säger Larsson.