Nyheter Världen

Kritiseras för sin elefantdiplomati

Aktivister kritiserar Sri Lankas regering för att reflexmässigt ge bort elefanter till länder man har goda relationer med. Arkivbild.
Aktivister kritiserar Sri Lankas regering för att reflexmässigt ge bort elefanter till länder man har goda relationer med. Arkivbild.

Regeringen i Sri Lanka ger gärna bort en elefant i present, som ett erkännande av goda bilaterala relationer. Nu har Nya Zeeland fått den andra elefantastiska gåvan på bara ett år – något som fått djurrättsaktivister att ilskna till.

Det var i samband med den nyzeeländske premiärministern John Keys tvådagarsbesök i Sri Lanka som femåriga Nandi lämnades över. Tidigare har Anjalee fått flytta till djurparken i Auckland.

– Den första elefanten har gått upp 700 kilo på ett år. Den älskar sitt liv på Nya Zeeland och jag är säker på att dess vän kommer att ha det lika bra, sade Key vid en ceremoni med president Maithripala Sirisena i Colombo.

Tidigare har Kina fått tre elefanter av Sri Lanka, och Japan, Sydkorea, Tjeckien och USA två vardera. Aktivister uppmanar regeringen att sluta med elefantgåvorna, och säger att några av djuren haft svårt att anpassa sig i nya klimat och utan sina familjer.

Eranga Jayawardena/AP/TT
Nya Zeelands premiärminister John Key tillsammans med Sri Lankas president Maithripala Sirisena.