Nyheter Världen

Kritiserat EU-avtal ska verkställas

Bilden tagen i grekiska Piraeus.
Bilden tagen i grekiska Piraeus.

Grekland och EU-myndigheter börjar deportera migranter över Egeiska havet till Turkiet. Omkring 750 migranter väntas bli förflyttade mellan måndag och onsdag.

Myndigheterna är mycket förtegna om detaljerna i arrangemanget, men myndigheterna i Turkiet säger sig vara beredda.

– Vi har förberett oss för att 500 personer kommer på måndagen. Vi drar upp våra planer och får våra kapaciteter på plats, säger inrikesminister Efkan Ala till nyhetsbyrån Anatolia.

Enligt Ala har hans departement fått 400 namn av grekiska myndigheter, men antalet kan ändras.

Fel ankomstdag

Den grekiska nyhetsbyrån ANA rapporterar att EU:s gränspolisorganisation Frontex har hyrt två båtar som ska transportera migranter från ön Lesbos till Dikili på den turkiska sidan av Egeiska havet, där ett mottagningscenter har upprättats.

Enligt poliskällor på Lesbos har asylansökningarna ökat på sistone bland flyktingar och migranter som vill undvika utvisning. Anas al-Bakhr, en syrisk ingenjör från Homs, säger att polisen fastställde hans ankomstdag till den 20 mars, trots att han kom den 19:e.

– De sade att datorerna var trasiga den dagen, säger han till AFP.

Det var den 20 mars som avtalet mellan EU och Turkiet trädde i kraft och det innebär att migranter kan deporteras. På måndagen kan också den andra delen i avtalet börja tillämpas – att Turkiet skickar flyktingar till Europa.

Amnesty-kritik

Turkiet tillbakavisar Amnesty Internationals uppgifter om att landet tvingar omkring hundra syrier om dagen att återvända till sitt krigshärjade hemland.

"Anklagelserna återspeglar inte verkligheten på något sätt", heter det i ett uttalande från utrikesdepartementet.

Amnesty anser sig ha påvisat att Turkiet inte är ett "säkert land" för syriska flyktingar att återvända till. Amnesty och andra människorättsorganisationer anser att EU-avtalet har stora brister.

EU-parlamentets ordförande Martin Schulz sade på söndagen att EU inte bör göra några eftergifter för Turkiet när det gäller mänskliga rättigheter, men sade sig ha förtroende för uppgörelsen som EU har gjort med Turkiet. Den innebär bland annat EU ger Turkiet ekonomiska bidrag för flyktinghanteringen.