Nyheter Världen Sverige

"Kritisk fas" för kidnappad svensk

Johan Gustafsson kidnappades i Mali 2011. Imtiaz Sooliman, ordförande i den sydafrikanska organisationen Gift of the Givers, försöker få Johan Gustafsson fri. Till vänster Johans pappa Göran.
Johan Gustafsson kidnappades i Mali 2011. Imtiaz Sooliman, ordförande i den sydafrikanska organisationen Gift of the Givers, försöker få Johan Gustafsson fri. Till vänster Johans pappa Göran.

Försöket att få den kidnappade Johan Gustafsson släppt är i en mycket kritisk fas, enligt den organisation som sköter förhandlingen.Hans familj säger sig inte ha varit så hoppfull någon gång tidigare.

Efter över fyra års fångenskap i öknen finns äntligen en öppning i fallet, anser Imtiaz Sooliman, ordförande i den sydafrikanska hjälporganisationen Gift of the Givers (GOTG).

– Vi har etablerat kontakt, nu förhandlar vi om en frigivning, säger Sooliman, som är i Sverige för att träffa Johan Gustafssons familj.

GOTG förklarade redan på förhand när man sökte kontakt med kidnapparna i al-Qaida i islamiska Maghreb (Aqim) att varken Gustafssons eller hans sydafrikanske medfånge Stephen McGowans familjer har några pengar, eller att Sverige eller Sydafrika tänker betala någon lösesumma.

– Ändå har kidnapparna valt att ha kontakt med oss. De respekterar oss och vill förhandla med oss, säger Sooliman till TT.

Aldrig varit så nära

Via mellanhänder har organisationen i dagarna nått personer som ska ha inflytande på kidnapparna och inväntar nu svar. Några garantier finns förstås inte men det är ett steg framåt.

– Det har gett oss ett ökat hopp om att vi ska få loss Johan. Så här nära har vi nog aldrig varit, säger Johans pappa Göran Gustafsson till TT.

Som ett led i förhandlingen har Johans och Stephen McGowans föräldrar spelat in filmer där de berättar om sina familjer och vädjar om att sönerna ska släppas. Filmerna har GOTG lämnat till sina mellanhänder.

GOTG har tidigare förhandlat i gisslansituationer med bland andra al-Qaida i Jemen och somaliska pirater. De som organisationen nu arbetar med i Maliärendet har tillsammans fått loss 15 personer enligt Sooliman.

Familjen har i regel legat lågt om fallet, men vill nu öppet visa sitt stöd för GOTG:s förhandling och skänka den trovärdighet.

Tuff kille

Storasyster Victoria Gustafsson tror att hennes bror trots omständigheterna gör det bästa av situationen.

– Han är en rationell, tuff kille och inte så känslosam, säger hon.

Allt tyder på att fångarna behandlas förhållandevis väl.

– Det har varit en hård skola för familjen, de här fyra åren, säger systern Victoria.

Hon beskriver tillvaron som bisarr, där man hela tiden slits mellan vardagen och jobbet och plötsliga, sporadiska nyheter om broderns fall som gör att man "kastas in i den parallellvärlden". Familjen har bestämt sig för att försöka leva ett så normalt liv som möjligt.

– Det gagnar inte Johan om vi drar täcket över huvudet, säger pappa Göran.

Johan Gustafsson. Arkivbild