Nyheter Sverige

Krogskott i rätten river upp känslor

Gärningsmännen var maskerade, och en av dem hade polisväst, när de gick in i lokalen från baksidan. Bilden från restaurangens övervakningskamera finns i polisens utredning.
Gärningsmännen var maskerade, och en av dem hade polisväst, när de gick in i lokalen från baksidan. Bilden från restaurangens övervakningskamera finns i polisens utredning.

Nu börjar rättegången om skottlossningen på en restaurang i Göteborg, då två personer dödades, åtta skadades och många fler riskerade att träffas. Det blir ett känslosamt avstamp för brottsoffren.

Åtta män är åtalade för delaktighet i attentatet, som enligt åklagarna var riktat mot någon eller några av gästerna. Men restaurangen vid Vårväderstorget i Biskopsgården var välfylld av människor som såg Champions League-fotboll på tv, Barcelona mot Manchester City.

Det blev en kväll som ingen av de närvarande kommer att glömma. Flera fick livshotande eller bestående skador. Åklagarna anser att alla i lokalen, 16 personer förutom de avlidna och skadade, löpte risk att träffas.

Värst i början

Rättegången i Göteborgs tingsrätt inleds på måndagen. Den kommer att pågå till i mitten av juli, och blir en utdragen påminnelse om vad som hände en kväll i mars förra året.

– Det är en väldigt jobbig sak för brottsoffren så klart, säger advokat Björn Hurtig, som är målsägandebiträde för två personer – en som träffades, och en som undkom utan fysisk skada.

Enligt hans erfarenhet är början den värsta delen av rättegången för brottsoffren.

– När det väl kommit igång, och man haft sitt förhör, så kan det kännas som att man får ett litet avslut, säger Björn Hurtig.

Alla de 24 överlevande ska förhöras som målsägande i tingsrätten. Dessutom planeras förhör med ett 30-tal vittnen, både allmänhet och några poliser, som enligt åklagarna ska ge olika pusselbitar av vad de åtalade gjort före, vid och efter skottlossningen.

Alla nekar

Fem av de åtalade anklagas uttryckligen för mord. Enligt åklagarna var det två som sköt med automatvapen, en som höll vakt utanför och två som hade hand om flyktbilar. Vem som gjorde vad har man inte kunnat peka ut, men de anses ha agerat i samförstånd.

Alla de åtta åtalade nekar dock helt till att vara inblandade i dådet.

Björn Larsson Rosvall / TT
Blommor och ljus utanför restaurangen dagen efter skottdådet.