Metro Sport Fotbolls-EM 2016 Sport Fotbolls-EM i Frankrike

Kryss kan räcka för Sverige

Mållöst mellan Belgien och Irland på lördag eftermiddag – då kan det räcka att Sverige spelar 0–0 i avslutningen mot belgarna.

Under förutsättning att Italien vinner mot irländarna och Sverige inte drar på sig för många varningar i Nice.

Först på lördagen fullbordas den andra EM-omgången i grupp E när Belgien möter Irland. Efter 90 minuter på Stade Matmut Atlantique i Bordeaux vet vi förutsättningarna i gruppen inför avslutningen på onsdag. Om vi spekulerar kan Sverige faktiskt bli grupptvåa utan att ha avlossat ett enda skott mot motståndarnas mål.

Vid exempelvis mållöst i Belgien–Irland och Sverige–Belgien samt en italiensk vinst (som säkrar gruppsegern) mot Irland med mer än ett mål är Sverige grupptvåa i kraft av bättre målskillnad när tre lag står på två poäng i grupp E. Om det förstnämnda sker, men Italien endast vinner med 1–0, kan antalet varningar avgöra om det är Sverige eller Irland som går vidare som tvåa. Belgien har vid ett sådant scenario sämre målskillnad och slutar sist.

Om Belgien vinner mot Irland kan Sverige också bli grupptvåa. Då krävs det seger i avslutningen mot belgarna samtidigt som inte Irland besegrar Italien eller skaffar sig en bättre målskillnad än Sverige.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset