Nyheter Världen

Kuba: Bli ej för påträngande, Obama

USA:s president Barack Obama och Kubas president Raúl Castro på ett FN-möte i september i fjol.
USA:s president Barack Obama och Kubas president Raúl Castro på ett FN-möte i september i fjol.

"Den amerikanske ledaren kommer att välkomnas varmt av Kubas regering och vår befolkning med den gästvänlighet som utmärker dem, och han kommer att bli bemött med omtänksamhet och respekt".

Så skriver den statskontrollerade kubanska tidningen Granma i sin huvudledare apropå att USA:s president Barack Obama gör ett unikt besök i det kommunistiska landet den 20–21 mars.

Men i nästa stycke i Granmatexten tillades nogsamt att "Ingen kan besitta det minsta tvivel om Kubas ovillkorliga lojalitet gentemot sina revolutionära och anti-imperialistiska ideal".

Obamas besök blir det första av en amerikansk president sedan Calvin Coolidge reste till ön 1928. Besöket är mycket kontroversiellt, inte minst hos många av Obamas politiska motståndare som anklagar honom för att förråda de människor som kämpar för mänskliga rättigheter på Kuba.

Från Vita huset har det dock sagts att Obama ska träffa regimkritiska dissidenter under besöket men några detaljer har inte getts.

Men i Granma varnas den amerikanske presidenten från att bli för påträngande: "Vi kommer inte att tillåta att bli pressade över våra interna affärer. Vi har vunnit vår suveränitet genom stora uppoffringar" skriver tidningen.