Nyheter Världen

Kuczynski leder presidentval i Peru

Pedro Pablo Kuczynski firar att han leder presidentvalet i Peru.
Pedro Pablo Kuczynski firar att han leder presidentvalet i Peru.

Presidentvalet i Peru är så jämnt det kan bli mellan kandidaterna Pedro Pablo Kuczynski och Keiko Fujimori.

När mer än hälften av rösterna räknats har Kuczynski 50,6 procent av rösterna och den tidigare segertippade Fujimori 49,4 procent. Ingen segrare har ännu utropats då det fortfarande är för jämnt, men Kuczynski var mycket positiv när han talade till sina anhängare.

– Vi tar det här preliminära resultatet med optimism, men med försiktighet, säger Kuczynski, till jublande anhängare från balkongen till partiets huvudkontor i Lima.

I den första omgången i april vann Fujimori stort.

Keiko Fujimori är dotter till den för korruption fängslade expresidenten Alberto Fujimori. Många peruaner har blandade känslor för den tidigare – mycket auktoritäre – presidenten.

Fujimori har lovat fler poliser och soldater på gatorna för att hålla ordning i det våldsdrabbade landet och hon lovar att bygga fängelser högt upp i bergen, långt ifrån mobiltäckning, så att brottslingar inte kan utföra brott från sina celler.

Hennes motståndare, Pedro Pablo Kuczynski, har också lovat att bekämpa brottsligheten med en starkare poliskår och bättre fängelser.

I en mätning av Ipsos uppger 70 procent att brottsligheten är den viktigaste frågan i presidentvalet.

Båda kandidaterna är högerorienterade när det gäller ekonomin, och har lovat att föra en marknadsvänlig ekonomisk politik.

Det officiella valresultatet väntas senare i dag.

Silvia Izquierdo/AP/TT
Keiko Fujimori tillsammans med supportrar under valdagen.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset