Sport

Kujovic sköna besked till Allbäck

Emir Kujovic, tvåmmålsskytt i sin comeback – och det inför ögonen på landslagets spelaransvarige Marcus Allbäck.
Emir Kujovic, tvåmmålsskytt i sin comeback – och det inför ögonen på landslagets spelaransvarige Marcus Allbäck.

Han vill ut i Europa igen men mest av allt just nu vill Emir Kujovic till Frankrike och EM-slutspelet om en månad.Inför ögonen på Marcus Allbäck tryckte skyttekungen in ett drömmål och en straff mot Helsingborg.– Kul att se, säger Allbäck.

Den 11 maj tar förbundskaptenen Erik Hamrén ut 23-mannatruppen. På måndagen skickade han sin spelaransvarige Allbäck till Östgötaporten.

En visit som inte kunde ha kommit lägligare för Kujovic. Efter tre missade matcher (AIK, Falkenberg och Hammarby) var han kvitt sina ljumskproblem och tillbaka i IFK Norrköpings startelva.

Serieledaren spelade propagandafotboll i första halvlek, krossade formstarka Helsingborg med 3–0 (3–0) och mest imponerade anfallsduon Kujovic och Christoffer Nyman.

"Fantastisk träff"

Nyman producerade sitt fjärde mål för säsongen innan Kujovic tog över. Vänsterträffen från 30 meter smet in via ribban och kan stå sig som årets mål på arenan där Norrköping nu är uppe i nio raka allsvenska segrar.

– Det var en härlig träff trots fel fot. Direkt när jag fick träff kände jag att den går in, säger Kujovic om drömmålet.

– Han fick en liknande träff på träningen men då gick bollen ribba över. Vi som ser honom i träning varje dag vet att han har ett fantastiskt skott med båda fötterna, säger Norrköpings manager Janne Andersson, den blivande förbundskaptenen.

Innan första halvlek var över stänkte Kujovic in straffen (hands på Peter Larsson) till 3–0.

Så länge han orkade gav Kujovic – "jag kör tills jag tar slut" – ett klart besked att han ska vara ett av de namn Hamrén läser upp på Norra Latin.

– Det såg inte ut som om han var rostig, om man säger så, säger Allbäck.

Kujovic klev av efter 70 minuter. Om sina chanser att nå EM-truppen, säger han:

– Det är klart att jag vill med, jag har ju varit med ett tag nu, men det är inte jag som bestämmer det. Jag ska försöka göra mitt på planen och så hoppas jag att det räcker.

Gillade Nyman

Allbäck var även imponerad av Christoffer Nyman.

– Det är kul att se honom, han ser stark ut, explosiv. Han gör det fint vid målet, när han trycker ifrån. Starkt gjort och roligt att se.

Nyman stötte undan Frederik Hellstrup Jensen och sköt mellan benen på Tomer Chencinski. Nyman fortsätter, i match efter match, att göra precis så mycket han kan för att åtminstone finnas med i spekulationerna om en plats i EM-truppen.

Marcus Allbäck:

– Jag har egentligen inga kommentarer vem som är aktuell eller inte. Vi har koll på många spelare men han spelar i ett lag som tog SM-guld och som nu ligger i topp och han gör det jättebra.

Helsingborg kom med tre raka segrar, men efteråt sträckte managern Henrik Larsson upp händerna.

– Det är ett bra lag vi möter. Vi är egentligen inte nära över huvud taget i matchen. Vi stoppade blödningen i andra efter att ha fått på öronen i första. Norrköping är skickligare i bollhantering, i intensitet än vad vi är för tillfället. Det är inte så mycket mer att säga än att det är en rättvis, välförtjänt seger.