Nöje

Kulturhus anmäls för diskriminering

Konstnären Makode Linde. Arkivbild.
Konstnären Makode Linde. Arkivbild.

Anställda på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm har anmält sina chefer till diskrimineringsombudsmannen sedan de tvingats arbeta med konstnären Makode Lindes senaste utställning, skriver Dagens Nyheter.

Enligt anmälan, som rör diskriminering på grund av etnisk tillhörighet, har två anställda tvingats bemanna utställningen mot sin vilja. Utställningen, som öppnade i januari i år, föregicks av en infekterad namntvist mellan konstnären och Kulturhuset. Det slutliga namnet på utställningen blev "Makode Linde", men många har fortsatt att kalla den för dess ursprungsnamn "Negerkungens återkomst", som var Lindes eget namnförslag.

En av de anställda skriver i anmälan att "Kulturhuset/Stadsteatern har tagit in och legitimerat en afrofobisk/rasistisk utställning som jag som icke-vit anställd ska bemanna", och menar att önskan om att inte jobba med utställningen inte har hörsammats. Personalen har även tvingats bevittna rasistiska tillmälen från besökare i samband med utställningen.

Kulturhuset Stadsteaterns personalchef Ronald Hallgren förnekar tvånget och menar att de som inte velat arbeta i utställningen inte behövt göra det, uppger Sveriges Radios "Kulturnytt".

Läs också