Sport

Kungen: "Drottningen lite splittrad"

Kungen (den grånade mannen i mitten) träffade fotbollslandslaget dagen efter bragdmatchen mot Brasilien på Maracanã.
Kungen (den grånade mannen i mitten) träffade fotbollslandslaget dagen efter bragdmatchen mot Brasilien på Maracanã.

Kungadömet mot hemlandet. OS-finalen Sverige mot Tyskland blir en speciell match för kungaparet, berättar kung Carl Gustaf.– Drottningen är lite splittrad, om man säger så, säger han.

Kungaparet har hunnit med en rad olika idrotter redan under besöket i Rio de Janeiro. Det har blivit ridsport, handboll, brottning – och, förstås straffdramat mellan Sverige och Brasilien i fotbollsturneringen.

En speciell match redan det kanske, eftersom drottning Silvias mamma var brasilianska. Nu väntar dessutom OS-final mot Tyskland.

– (skratt) Drottningen är lite splittrad, om man säger så. Men det får ni fråga henne om. Det där brukar vi klara ut hemma innan, säger kungen.

TT: Hur är det att besöka Brasilien, det finns ju familjekopplingar även hit?

– Vi har självklart talat mycket om det här, att man hoppas att det går så bra som möjligt för landet och för tävlingarna.

– Men vi vet ju att de har det inte helt lätt just nu, på många nivåer. Vi hoppas att det kommer att sätta sig på ett bra sätt.

Motvillig lagbild

Kungen berättar dock att han är imponerad av det han sett av OS, inte minst av arenorna.

– För att vara ett OS är det ungefär samma stämning och samma förutsättningar. Alla arenor är väldigt väl förberedda. Jag har förutsatt mig att försöka besöka så många arenor som möjligt. Det är roligt att se hur de har löst de olika sakerna på olika platser.

Besöket i den internationella zonen av OS-byn, dit även medierna har tillträde, sammanfaller med en pressträff med fotbollslandslaget, dagen efter miraklet på Maracanã.

Efter lite övertalningsrop från laget ställer kungen upp på en lagbild.

Tror på silver

Samtidigt är han dock lite pessimistisk om Sveriges chanser i OS-finalen på fredag.

– Nja, det är väl ett önsketänkande i så fall. Vi måste vara lite realister här, säger han.

– Det är jättekul att de lyckades. Jag begrep inte hur de lyckades, men okej det gjorde de. Men jag är inget fotbollsorakel på något sätt, fotboll är inte min favoritsport, det har jag deklarerat tidigare.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset