Nyheter Världen Sverige

Kungen förtvivlad över Nice

Justitieminister Morgan Johansson och Isabella Lövin utanför ambassaden i Stockholm efter attacken i Nice.
Justitieminister Morgan Johansson och Isabella Lövin utanför ambassaden i Stockholm efter attacken i Nice.

Regeringen lovar Frankrike den hjälp "som behövs" efter attacken.Kungen är förtvivlad över massakern i Nice.

Utrikesminister Margot Wallström (S) säger att Frankrike kommer att få den hjälp som behövs om landet skulle begära det.

– Det är ett terrordåd på det sättet att det följer ett mönster som tyvärr är väldigt effektivt för att sprida fasa och oro i ett helt samhälle. Det är ju tredje gången på 18 månader i Frankrike, det är oerhört hårt, säger hon till TT.

Statsminister Stefan Löfven skriver att dådet är ännu en fruktansvärd attack på oskyldiga människor och en attack på det demokratiska och öppna samhället.

"Vi är förtvivlade över det fruktansvärda illdådet i Nice", skriver kungaparet i ett uttalande och sänder sina kondoleanser till Frankrikes president.

Justitieminister Morgan Johansson (S) och vice statsminister Isabella Lövin (MP) lämnade regeringens kondoleanser på den franska ambassaden i Stockholm.

– Vi sade också att om det är något som vi kan göra ytterligare för att hjälpa Frankrike i det här läget, ökat informationsutbyte eller annat samarbete, så står vi till förfogande, säger Johansson.

Däremot är det inte aktuellt att ompröva det svenska militära stödet till Frankrike i kriget mot IS.

Mer om Dådet i Nice