Nöje

Kungen firades med "Dancing queen"

Kung Carl Gustaf och prins Carl Philip på yttre borggården för högvaktsceremonin på Stockholms slott lördagen med anledning av kung Carl Gustafs 70-årsdag.
Kung Carl Gustaf och prins Carl Philip på yttre borggården för högvaktsceremonin på Stockholms slott lördagen med anledning av kung Carl Gustafs 70-årsdag.

Kung Carl XVI Gustaf fyller 70 år i dag och festligheterna – som ska pågå hela dagen – satte igång redan på förmiddagen. Efter att det skjutits salut med 21 skott från Skeppsholmen sjöng körer Peps Persson klassiker "Oh boy" och Kents låt "Sverige" för majestätet.

Födelsedagen inleddes med att flaggorna hissades på Skeppsbron och följdes med en gudstjänst i Slottskyrkan, så kallad Te Deum. Av kungens barnbarn fanns prinsessan Estelle på plats redan i kyrkan.

Efter att kungen lämnat kyrkan togs han emot av högvakten på Yttre borggården, som följdes av en vaktavlösning och musik som spelades av Arméns musikkår. Folk stod och trampade takten när kåren avslutade med Abbas klassiker "Dancing queen", en låt som Abba spelade även i samband med kungen och drottningens bröllop 1976.

Många turister finns på plats och de många barn som samlats hoppas på att få ge kungen blommor.

– Jag är utbytesstudent från Indien och min lärare sade att jag borde komma hit. Jag vet bara att han är rik och rikare än de flesta kungar, säger Sarita Shevatekar.

– Vi är här för att vi gillar kungen helt enkelt, säger Anki Hamren från Härnösand.

Spännande och nervöst

Många barn fick lämna över blommor och gratta. Två av dem var syskonen Jonathan och Ida Adolfsson Arveheim från Sigtuna.

– Det är spännande och nervöst. Man passar på när man kan. Kungen sade tack, säger Jonathan Adolfsson Arveheim, som gav blommor till kungen.

– Jag sade "grattis". Han verkade snäll men han såg allvarlig ut, säger lillasyster Ida Adolfsson Arveheim.

Vid 12 sköts salut med 21 skott från Skeppsholmen. Strax därefter hyllades kungen, innan han åkte iväg med kortege, med sång vid Norrbro, Sångarhyllningen som leddes av Caroline af Ugglas. Låtarna som det bjöds på var Peps Perssons klassiker "Oh boy", Iggy Pops "Wild one", Caroline af Ugglas "Himlen ljuger aldrig" och Kents låt "Sverige".

Nu väntar lunch i Stockholms stadshus där Stockholms stad bjuder på lunch.

Maja Suslin/TT
Kung Carl Gustaf och drottning Silvia anländer till Te Deum i Slottskyrkan.
Pontus Lundahl/TT
Drottning Silvia och kung Carl Gustaf i öppen vagn på väg till fredagens konsert på Nordiska museet i Stockholm arrangerad av Kungliga Operan och Stockholms konserthus med anledning av kung Carl Gustafs 70-årsdag.
Maja Suslin/TT
Kronprinsessan Victoria anlände med maken prins Daniel och prinsessan Estelle till Slottskyrkan.