Nöje

Kungen firas på Yttre borggården

Kung Carl Gustaf och prins Carl Philip på yttre borggården för högvaktsceremonin på Stockholms slott lördagen med anledning av kung Carl Gustafs 70-årsdag.
Kung Carl Gustaf och prins Carl Philip på yttre borggården för högvaktsceremonin på Stockholms slott lördagen med anledning av kung Carl Gustafs 70-årsdag.

Kung Carl XVI Gustaf fyller 70 år i dag och festligheterna – som ska pågå hela dagen – har nu satt igång. Efter gudstjänsten i Slottskyrkan firas kungen nu på Yttre borggården.

Födelsedagen inleddes med att flaggorna hissades på Skeppsbron och följdes med en gudstjänst i Slottskyrkan, så kallad Te Deum. Av kungens barnbarn fanns prinsessan Estelle på plats redan i kyrkan.

Nu har kungen lämnat kyrkan och kungen ska ta emot högvakten på Yttre borggården, som följs av en vaktavlösning och musik som spelas av Arméns musikkår. Många turister finns på plats och de många barn som samlats hoppas på att få ge kungen blommor.

Vid 12 skjuts salut med 21 skott från Skeppsholmen. Strax därefter hyllas kungen med sång vid Norrbro och sedan blir det kortege till Stockholms stadshus där Stockholms stad bjuder på lunch.

Konsert i går

Även riksdagen, regeringen och landshövdingarna ska få fira monarken under eftermiddagen då de får lämna över gåvor vid en mottagning.

Dagen avslutas med en bankett för inbjudna gäster på slottet.

Redan under fredagskvällen bjöd Operans orkester Kungliga Hovkapellet och musiker från Kungliga Filharmonikerna på en konsert till kungens ära på Nordiska museet. Artister som jazzmusikern Gunhild Carling och operasångarna Malin Byström, Daniel Johansson och Peter Mattei uppträdde.

Bland gästerna på Nordiska museet fanns kungafamiljen, förutom prinsessan Sofia som nyligen blev mamma.

På plats var även bland andra statsminister Stefan Löfven, flera ministrar och en rad näringslivstoppar. En del utländska kungligheter närvarade också, till exempel den japanska prinsessan Takamado. Däremot uteblev det norska kungaparet och kronprinsparet efter den svåra helikopterolyckan i Norge på fredagen som krävde 13 liv.

Maja Suslin/TT
Kung Carl Gustaf och drottning Silvia anländer till Te Deum i Slottskyrkan.
Pontus Lundahl/TT
Drottning Silvia och kung Carl Gustaf i öppen vagn på väg till fredagens konsert på Nordiska museet i Stockholm arrangerad av Kungliga Operan och Stockholms konserthus med anledning av kung Carl Gustafs 70-årsdag.
Maja Suslin/TT
Kronprinsessan Victoria anlände med maken prins Daniel och prinsessan Estelle till Slottskyrkan.