Nyheter Toppnyheter Världen

Kurder pekas ut för Ankaradåd

Turkisk räddningstjänst och utredare vid platsen för gårdagens attentat.
Turkisk räddningstjänst och utredare vid platsen för gårdagens attentat.

Turkiets inblandning i kriget i Syrien riskerar att trappas upp, efter att regeringen lagt skulden för bombdådet i Ankara på kurdiska gerillagrupper i Turkiet och Syrien.– Attacken visar hur sårbart Turkiet är, säger Turkietexperten Paul Levin.

Premiärminister Ahmet Davutoglu säger att gärningsmannen identifierats som en syrisk medborgare, och att attacken i Ankara utfördes av den kurdiska YPG-gerillan i samarbete med terrorstämplade PKK.

– Att man pekar ut YPG kommer med största sannolikhet att leda till att Turkiet besvarar detta, vilket innebär att det finns risk för att Turkiets inblandning i konflikten i Syrien trappas upp, säger Paul Levin, chef för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet, till TT.

14 personer har frihetsberövats efter gårdagens attack, som krävde minst 28 människoliv. Ytterligare 61 personer skadades i dådet som riktades mot en buss med militärer i närheten av en militärförläggning, inte långt från parlamentskvarteren.

Pekar ut kurdisk gerilla

Ledaren för den kurdiska YPG-gerillans politiska gren, PYD, förnekar all inblandning i dådet och säger sig inte känna till den misstänkte gärningsmannen.

– Jag kan försäkra er att inte en enda kula avfyrats av YPG mot Turkiet. De ser inte ens Turkiet som en fiende, säger Saleh Muslim till Reuters.

President Recep Tayyip Erdogan säger att utredningen tyder på att PYD ligger bakom attacken, trots deras dementi.

Under natten har 60–70 PKK-medlemmar dödats i flygräder mot norra Irak, enligt premiärministern, som även säger att artilleribeskjutningen mot kurdiska YPG-mål i norra Syrien kommer att fortsätta.

Väldigt sårbart

– Attacken visar hur sårbart Turkiet är. Att det går att genomföra sådana här attacker mot militära mål, mitt i huvudstaden. Denna sårbarhet gör Turkiet väldigt känsligt för vad som händer i Syrien, säger Paul Levin.

Rysslands inblandning i kriget i Syrien har enligt Levin gjort att den syriska regimen nu ser ut att segra över de rebellgrupper som Turkiet satsat allt på att stödja.

– För Turkiet skulle det innebära väldigt stora problem om Assadregimen går segrande ur detta och det etableras något som liknar en kurdisk stat längs den turkiska gränsen.

"Kan vara hämnd"

Tidigare sade en högt uppsatt PKK-medlem att rörelsen inte vet vem som ligger bakom dådet i Ankara.

– Men det kan vara en hämnd för massakern i Kurdistan, säger Cemil Bayik, som enligt Levin är PKK:s högste militära ledare i Irak, till den kurdiska nyhetsbyrån Firat, enligt Reuters.

Under morgonen dödades minst sex turkiska militärer i en ny explosion, som ska ha riktats mot en militärkolonn i sydöstra Turkiet.

Runt om i världen har Ankaradådet fördömts, bland annat säger Vita huset att USA står tillsammans med landets Natoallierade Turkiet mot terrorismen. Även Ryssland, vars relationer med Turkiet sedan ett par månader är djupfrysta, uttryckte sin medkänsla med det turkiska folket.

Burhan Ozbilici/AP/TT
En turkisk polis står vakt vid militärhögkvarteren, där explosionen inträffade.
AP/TT
Explosionen inträffade under rusningstid i går kväll i hjärtat av huvudstaden Ankara.