Nyheter Toppnyheter Världen

Kurdisk grupp tar på sig bombdåd

Platsen för dådet i Ankara.
Platsen för dådet i Ankara.

Den väpnade kurdiska separatistgruppen TAK tar på sig söndagens bombdåd i Turkiets huvudstad Ankara, i vilket minst 35 människor dödades.Något som kan slå tillbaka hårt mot PKK-gerillan, anser en Turkietexpert.

– Risken är stor att vi får någon form av eskalering av konflikten, säger Paul Levin, chef för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet.

Han beskriver TAK (Kurdistans frihetsfalkar) som en utbrytargrupp till terrorstämplade PKK. Gruppen tog även på sig det bombdåd i Ankara i februari som dödade 29 personer, mestadels militärer.

– De är mer våldsbenägna än PKK, som under 2000-talet framförallt riktat sig mot polisiära och militära mål. Det råder delade meningar bland experter om PKK har kontroll över dem eller om de agerar självständigt.

Hämnas turkisk offensiv

TAK kallar söndagens självmordsdåd för en hämnd för den turkiska militärens operationer i det kurddominerade sydöstra Turkiet. Gruppen hävdar enligt Reuters att målet för attacken var turkiska säkerhetsstyrkor och att det inte var meningen att döda civila, men att det inte kan undvikas.

"Vi skulle vilja be om ursäkt för de civila förlusterna, som inte hade någonting att göra med det smutsiga krig som fascistrepubliken Turkiet inlett", skriver TAK enligt AFP.

Turkiska regeringen har pekat ut en man och en kvinna med koppling till PKK som skyldiga till dådet. Efter dådet har Turkiet svarat med att bomba PKK i norra Irak, samt intensifierat offensiven mot gerillarörelsen i sydöstra Turkiet.

"Urskiljningslöst våld"

För PKK kan beskedet om att en kurdisk grupp ligger bakom attentatet innebära att stödet från bland annat USA till dess syriska gren, PYD, riskeras.

– Det här är ett urskiljningslöst våld som drabbar civila, såväl kurder och turkar. Men ur PKK:s synvinkel tror jag även att det är ett stort misstag, rent taktiskt, säger Paul Levin.

Samtidigt rapporteras att Tysklands ambassad i Ankara har stängt efter uppgifter om en nära förestående möjlig attack. Generalkonsulatet och tyska skolor i Istanbul har också stängts.

Läs också