Nyheter Toppnyheter Världen

Kurdiskt rop på hjälp från Turkiet

Barn leker nära PKK:s barrikaderingar i Nusaybin i Turkiet, en av de kurdiskdominerade orter där strider rasat på senare tid. Arkivbild.
Barn leker nära PKK:s barrikaderingar i Nusaybin i Turkiet, en av de kurdiskdominerade orter där strider rasat på senare tid. Arkivbild.

– Europa, hjälp oss. Vi massakreras i våra städer.Så vittnar en boende vid en kurdiskdominerad belägrad del av Turkiet för TT. Invånarna utsätts för kollektiv bestraffning och övervåld av armén enligt Amnesty International.

200 000 människor riskerar att hamna i korselden eller bli utan mat och vatten, varnar människorättsorganisationen.

– Ett 20-tal barn har massakrerats här på sistone. De var alla under 16 år, säger en boende i staden Diyarbakir på telefon till TT.

Utegångsförbud råder dygnet runt i städer i sydöstra Turkiet i samband med en offensiv mot terrorstämplade kurdiska PKK. Armén säger att hundratals PKK-krigare har dödats. Enligt Turkiets människorättsstiftelse (TIHV) har 162 människor dödats under utegångsförbudet sedan operationerna inleddes i augusti 2015. Av dem ska 29 ha varit kvinnor, 32 barn och 24 människor över 60 år.

"Fruktar för våra liv"

"Insatserna... innebär en risk för tiotusentals människoliv och börjar likna kollektiv bestraffning", enligt John Dalhuisen på Amnesty.

– Det är så många soldater här, det är artilleribeskjutning och explosioner varje dag, säger TT:s uppgiftslämnare nära det belägrade distriktet Sur i Diyarbakir.

Hen bedömer att många tusen soldater strider mot några tiotal unga kurder som bekämpar armén. De civila kommer då i kläm.

– Vi hör inga protester från omvärlden, från Europa. Vi kan inte förstå varför. Vi som bor här fruktar för våra liv och vill bara att våra grundläggande mänskliga rättigheter tillgodoses, säger TT:s källa, en civilperson som vill vara anonym.

Förlorat allt

Källan berättar om människor i Sur som inte får mat, vatten och mediciner. Om sina egna och andras barn som inte kan gå i skolan. Om mängder av bostäder som har demolerats. Om hemlösa människor som förlorat allt och bor på gatan.

Medier är belagda med rapporteringsförbud från striderna.

En anonym turkisk regeringskälla hävdar till Reuters att civila inte riskerar att drabbas av striderna, som uttalat syftar till att rensa området på PKK-rebeller.

Utöver distriktet Sur i staden Diyarbakir råder även utegångsförbud i Cizre i Sirnakprovinsen. De infördes den 14 respektive 2 december. Ett annat utegångsförbud, i orten Silopi i Sirnak, hävdes delvis i tisdags. Militära operationer förkommer samtidigt på fler håll i regionen.

Cagdas Erdogan/AP/TT
"Fred" står det på kvinnans banderoll, vid en demonstration på juldagen i fjol mot våldet i den kurdiskdominerade staden Diyarbakir i Turkiet, där delar är belägrade av armén. Arkivbild.
Cagdas Erdogan/AP/TT
Demonstration på juldagen i fjol mot våldet i den kurdiskdominerade staden Diyarbakir i Turkiet, där delar är belägrade av armén. Arkivbild.