Nyheter Världen Sverige

Kurdledd styrka intog IS-fäste

Turkiskt artilleri avfyras i närheten av den syriska gränsen mot kurdiskledda styrkor i norra Syrien. Arkivbild.
Turkiskt artilleri avfyras i närheten av den syriska gränsen mot kurdiskledda styrkor i norra Syrien. Arkivbild.

Turkiet fortsätter beskjuta kurdiska mål i Syrien – samtidigt som kurdiska styrkor uppges ha intagit IS-fästet al-Shadadi. De fredssamtal som var planerade till nästa vecka skjuts nu på framtiden.

Turkiets snart veckolånga bombardemang mot de kurdiskledda Syriens demokratiska styrkor (SDS) fortsätter med full kraft. Fredagens artilleribeskjutningar är de tyngsta hittills under veckan som gått, enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar kriget från Storbritannien.

På fredagen intog SDS terrorrörelsen Islamiska statens (IS) fäste i staden al-Shadadi, enligt SOHR – en framryckning som Turkiet desperat försökt att hindra. SDS framgångar kan till viss del tillskrivas flygunderstödet från Turkiets Nato-allierade USA – en förvirrande omständighet som är typisk för det snart femåriga inbördeskriget.

Varnar al-Assad

Ryssland, som strider på den syriska regimens sida, varnade i dag landets diktator Bashar al-Assad för att "en väldigt svår situation" kan uppstå om regimen inte följer Moskvas linje i överenskommelsen om att sträva efter eldupphör i Syrien.

– Om de anser att en vapenvila inte behövs och att de måste kämpa till slutsegern så kommer konflikten att fortsätta under en väldigt lång tid och det är en fruktansvärd tanke, säger Rysslands FN-ambassadör Vitalij Tjurkin till tidningen Kommersant.

Samtalen dröjer

Avtalet om eldupphör, som slöts mellan 17 länder i München i förra veckan, innebär även att mattransporter ska tillåtas in i belägrade städer och att fredssamtalen mellan regimen och de stridande parterna ska återupptas. Frankrike kräver i sin tur att Ryssland slutar flygbomba från och med i dag för att inte bryta mot avtalet.

FN-sändebudet Staffan de Mistura, som leder fredssamtalen, säger i en intervju i SvD att samtalen inte kommer att återupptas som planerat den 25 februari.

– Men vi avser att göra det snart. Fast vi vill ha riktiga samtal om fred, inte samtal om samtal, säger Staffan de Mistura till tidningen.

AP/TT
Ryssland varnar Syriens diktator Bashar al-Assad för att inte hålla sig till Moskvas linje i fredsansträngningarna. Arkivbild.