Nyheter Sverige

Kurs hjälpte Anders livrädda kvinna

När kvinnan lyftes upp ur vattnet var hon livlös. Men efter en stunds intensiv hjärt-lungräddning där "revbenen rök" lyckades Anders Modén få henne att vakna till liv.– Det är tack vare kursen i livräddning, säger han.

Vid stranden på Frykstabadet utanför Kil hörde Anders Modén på måndagseftermiddagen plötsligt hur någon ropade att det var någon som höll på att drunkna. En av badgästerna hade från stranden sett kvinnan simma utåt och att hon låg med ansiktet nedåt i vattnet.

Anders Modén såg några som försökte släpa en person mot stranden och sprang dit för att hjälpa till.

– De var 20–30 meter ut och jag sprang dit mest för att hjälpa till att få upp henne. När jag såg henne slogs jag av tanken "men hon är ju död, det är lönlöst". Tanken bara blixtrade förbi, säger han till TT.

"Revbenen rök"

Kvinnan visade inga tecken på liv. Ändå, så snart de fått henne till stranden, började han hjärt-lungräddning som med automatik.

– Jag började pumpa. Jag märkte hur revbenen rök och att det sprack i bröstet när jag pumpade. Men som tur är har jag gått kursen och jag visste att det skulle ske. Så jag bara fortsatte, säger Anders Modén som aldrig tidigare fått användning för kursen som han gått genom arbetsgivaren.

– Mest för att det är bra att kunna, säger han.

Hostade upp vatten

Efter en stunds hjärt-lungräddning började kvinnan hosta och vattnet kom upp.

– Det gick ganska fort att se livstecken. Det var ju fantastiskt att höra hostandet. Men andningen kom igång till slut.

Innan han lämnade badstranden fick han veta av räddningstjänsten att kvinnan kommit till medvetande och kunnat berätta vem hon var.

– Det är fantastiskt att det gick så bra, att vi lyckades rädda henne.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset