Nyheter Sverige

Kustbevakningen gör extra kontroller

Med stoppskylt och ibland siren stoppar Kustbevakningen fritidsbåtar under veckans satsning med kontroller av fart och nykterhet längs kusten.
Med stoppskylt och ibland siren stoppar Kustbevakningen fritidsbåtar under veckans satsning med kontroller av fart och nykterhet längs kusten.

Att vara nykter och hålla fartgränser är grundregler om man seglar, kör båt eller åker vattenskoter. Den som bryter mot dem löper extra risk denna vecka, när Kustbevakningen gör kontroller längs hela kusten.

Om du färdas till sjöss och ser en myndighetsbåt med uniformsklädd personal som håller upp en stoppskylt är det bäst att stanna.

– Nykterheten kollas ofta med rutinmässiga kontroller av de båtar som rör sig i ett visst område, säger Valdemar Lindekrantz, kommunikatör på Kustbevakningen.

Den som framför båten får blåsa i ett kontrollinstrument, och i samband med detta blir det ofta en pratstund.

– Vi kanske påpekar att någon inte har flytväst, eller frågar om alla lanternor fungerar, säger Lindekrantz.

Satsningen med extra kontroller i en vecka görs för tredje året i rad. Att synas, som en påminnelse, är en del av poängen för Kustbevakningen.

Fartkontrollerna görs på platser där det finns en hastighetsgräns.

– Om vi ser att någon kör väldigt snabbt och sedan gör en kraftig inbromsning vid fartskylten brukar vi åka fram och prata lite, säger Valdemar Lindekrantz.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset