Sport

Kvalrysare för Sveriges herrbrottare

Johan Eurén ( i blått) har knäproblem men hoppas ändå på ett lyckat OS-kval.
Johan Eurén ( i blått) har knäproblem men hoppas ändå på ett lyckat OS-kval.

Hög höjd, tidsskillnad och en slumpartad lottning är faktorer som kan avgöra om Sverige får några brottare med till OS.Misslyckas allihop – då står Sverige för första gången på 110 år utan en herrbrottare i OS.

130-kilosbrottaren Johan Eurén lägger handen på benet och grimaserar. Näst sista dagen på träningslägret på Bosön har knäet, som han opererade i januari, svullnat upp.

– Jag ska tömma knäet efter det här. Men det har ändå funkat ganska bra, säger han till TT.

– Men på något sätt lär man sig att kompensera och jag har inte märkt av det här under lägret, säger Eurén som knep ett brons på det senaste mästerskapet, EM i Riga i mars.

Inga VM-platser

Nu är målet inställt på rysarkvalen där det första inleds på fredag i Serbien. Sofia Mattsson, Johanna Mattsson och Jenny Fransson är redan klara för OS, men på herrsidan lyckades alltså ingen kvalificera sig via VM. Och det blir dramatiskt och riskfyllt. Förbundskaptenen Mohammad Babulfath förklarar varför:

– Eftersom fler nationer ska med så har platser fördelats mellan kontinenterna. Det blir tuffare för Europa som har fler brottare i varje viktklass än i Afrika. Sedan har brottningen generellt ingen ranking, ettan och tvåan i världen kan mötas i de första matcherna. På så sätt kan Algeriet eller Egypten få en plats, men det kanske inte känns helt rättvist alla gånger.

Men han säger sig ändå gilla läget. Totalt sett kan Sverige knipa sex OS-platser.

– En bra dag kan vi kvala in i alla viktklasser. Det är fullt realistiskt och jag tror på alla mina brottare.

Han tror inte att knäet kommer att hämma Eurén:

– Han har mest medaljer i bagaget och EM-bronset. Kanske är han favoriten. Han ska gå fyra matcher – vinner han alla, då är han säker.

Ulan Bator

Eurén ingår i topptruppen som deltar i kvalrunda nummer två, i Mongoliet den 22 april.

TT: Hur ser du på att slumpen har en stor del i det här?

– Så är det. Det är som att köpa en trisslott och schackspel i ett. Jag börjar bli van, det är det tredje OS:et som jag ska försöka kvala till. Jag åker dit för att ta en plats.

"Ett getingbo"

VM-trean i 66-kilosklassen fjol, Zakarias Tallroth, slänger en blick på Eurén.

– Johan har nog störst chans. Han ser jäkligt bra ut och EM gick bra. I hans viktklass är kanske inte bredden lika bra även om toppskiktet är bra. Annars är det ett getingbo och de andra svenskarna har samma chans som jag att ta en plats.

Om kvaltävlingarna blir ett fiasko tror Tallroth att det är värst för idrottarna som lagt ner all tid.

– Det är inte jordens undergång, brottningen kommer alltid att finnas kvar. Men det blir ett tråkigare OS.

Läs också