Nyheter Toppnyheter

Kvarlevor hittade i Medelhavet

Planet var på väg från Paris (1) till Kairo (3) när det försvann över Medelhavet (2).
Planet var på väg från Paris (1) till Kairo (3) när det försvann över Medelhavet (2).

Egyptiska myndigheter har funnit kroppsdelar som tros vara från passagerare på planet som i går natt försvann över Medelhavet, enligt Greklands försvarsminister. Även vrakdelar och personliga tillhörigheter ska ha hittas.

Kvarlevorna antas vara från passagerare på det Egyptair-plan som försvann tidigt i går morse, rapporterar Reuters. Även vrakdelar ska ha hittats i havet 29 mil norr om Alexandria i sökandet efter planets svarta låda, enligt nyhetsbyrån. Egyptens president Abdel Fattah al-Sisi uttrycker i ett uttalande sorg över offren som mist sina liv i kraschen.

Abdel Fattah al-Sisi hade före fyndet beordrat landets militär och flygminister att vidta alla nödvändiga åtgärder för att hitta planet, en Airbus A320-232 som försvann med 66 personer ombord tidigt på torsdagen. Flera länder deltar i sökarbetet, bland annat Grekland som skickat ett fartyg och flyg för att söka efter vrakdelar. USA har bidragit med ett övervakningsplan och även Frankrike väntas skicka sökresurser.

Egypten leder enligt egna uppgifter utredningen. Tre utredare från Frankrike landar i dag i Egypten för att hjälpa till.

Egyptairs plan, flyg MS804, på väg från Paris till Kairo lyfte från Charles de Gaulle-flygplatsen klockan 23.09 i onsdags lokal tid för en resa som normalt tar omkring fyra timmar. Det försvann enligt flygbolaget klockan 02.30 på torsdagen, cirka 45 minuter före planerad landning. Den sista kontakten mellan piloten och flygledningen togs tio minuter innan planet försvann, skriver al-Ahram.

Hamnade i spinn

Planet befann sig på drygt 11 200 meters höjd när det försvann från radarn. Enligt grekiske försvarsministern Panos Kammenos hamnade det i spinn, krängde och föll 6 700 meter.

– Planet gjorde en 90-graderssväng till vänster, sedan en sväng till höger och föll därefter från 11 300 meter till 4 600 meter, sade Kammenos på torsdagen.

En företrädare för Egyptair uppgav på torsdagskvällen att vraket efter planet hittats cirka 37 mil söder om Kreta, men det dementerades efter någon timme av grekiska luftfartsmyndigheter. Även en högt uppsatt representant från flygbolaget backade om uppgifterna.

Utesluter inget

Egyptens flygminister uppgav att det var mer troligt att den misstänkta kraschen orsakats av terrorister än av ett mekaniskt fel. Satellitbilder visar dock inga tecken på att en explosion ska ha ägt rum där kontakten med flygplanet bröts, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Anonyma källor säger till nyhetsbyrån att slutsatsen dragits efter att amerikanska myndigheter gjort en preliminär genomgång av bilderna. Källorna manar till försiktighet när det gäller att dra slutsatser, och poängterar att USA inte utesluter någon potentiell orsak för kraschen, som tekniska fel, terror eller att någon i besättningen medvetet kraschat planet.

Christophe Ena/AP/TT
Ett av Egyptairs flygplan har försvunnit över Medelhavet. Arkivbild.