Sport Sport-topp

Kvartsfinalförlust – men klara för OS

Rysslands Valeria Pavlova gjorde mål i den första perioden på Sveriges målvakt Sara Grahn.
Rysslands Valeria Pavlova gjorde mål i den första perioden på Sveriges målvakt Sara Grahn.

Det blev förlust i VM-kvartsfinalen mot Ryssland, 1–4.Men Damkronorna behöver inte deppa allt för mycket.I och med slutspelsplatsen i VM i Kanada är svenskorna klara för OS 2018.

Sverige vann tre raka matcher i gruppspelet och det fanns hopp om att nå semifinal för första gången sedan 2009.

Men precis som i VM på hemmaplan för ett år sedan tog det stopp i kvartsfinalen mot Ryssland.

Sverige fick en mardrömsstart med 0–1-underläge redan efter 3.40. Johanna Olofsson kvitterade visserligen till 1–1 drygt två minuter senare, men innan andra perioden var över hade ryskorna gått ifrån till 3–1.

– Vi hade många utvisningar i den andra perioden som vi klarar riktigt bra. Men det gör ju att det blir lite lidande på offensiven. Vi fick jobba i uppförsbacke hela tiden, men jag tycker ändå att vi gjorde en fullt godkänd match, säger förbundskaptenen Leif Boork till TT.

– Det var en tuff match och jag är ledsen att vi förlorade, säger målskytten Johanna Olofsson till Internationella hockeyförbundets hemsida.

Ryssland mot USA

Slutresultatet fastställdes i tom kasse i slutminuten sedan Sverige tagit ut målvakten Sara Grahn. Sverige vann skottstatistiken med 27–26, men målvakten Nadezjda Morozova storspelade och var en stor anledning till att Ryssland är klart för semifinal mot de regerande världsmästarna USA.

– Vi hade väl hoppats att ta klivet förbi kvartsfinalen. Men jag tycker att det har gått bra, vi hade två målsättningar, dels att vinna gruppen, vilket vi gjorde och dels att ordna OS-platsen vilket vi också gjorde, säger Boork.

OS-klara

Tack vare avancemanget till kvartsfinal kommer Sverige att klättra till topp fem på världsrankningen, vilket också ger en direktplats till OS i Pyeongchang i Sydkorea 2018.

– Jag tycker att vi har spelat en turnering som nog är den bästa, under min tid i alla fall, när det gäller internationella mästerskap. Sedan är den ju inte klar än, säger Boork inför matchen om femteplats mot Tjeckien natten mot måndag. När lagen möttes i gruppspelet vann Sverige med 3–2.

Tjeckien blev i sin kvartsfinal utklassat (5–0) av Finland, som möter Kanada i semifinalen.

Damkronorna har inte tagit VM-medalj sedan bronset 2007.