Sport

Kvartsfinalklart Sverige protesterar

Henri Hurskainen. Arkivbild.
Henri Hurskainen. Arkivbild.

Sverige är i kvartsfinal i lag-EM i badminton.Ändå kommer förbundskaptenen Jonas Herrgårdh att lämna in en protest mot det osportsliga upplägget.

De svenska badmintonherrarna avslutade gruppspelet i EM i ryska Kazan med seger över Skottland med klara 4–1. Sverige vann alla tre singlarna genom Henri Hurskainen, Mattias Borg och Jacob Nilsson. Skottland tog sin enda seger genom att vinna andradubbeln innan Nilsson fastställde slutresultatet.

Den stora segermarginalen innebar att Sverige blev bästa tvåa i de sex grupperna och på fredagen spelar kvartsfinal mot Tyskland. Förutom den knappa förlusten mot gruppettan Frankrike (2–3) vann Sverige sina två övriga gruppmatcher med 5–0 (Slovakien) och 4–1 (Skottland).

– Vi var i kvartsfinal förra gången också. Det är bra gjort av oss men att gå till semifinal vore en stor, stor framgång, säger Jonas Herrgårdh som tror på hyfsat goda chanser mot Tyskland.

Annars är det en skandal likt den i London-OS som är det stora samtalsämnet i Kazan, Ryssland.

Enligt Herrgårdh lade sig ett ukrainskt dubbelpar i den avgörande matchen mot Ryssland. Förlusten med 2–3 innebär att Ukraina slipper storfavoriten Danmark i kvartsfinal.

– Domaren sade till dem (det ukrainska paret) att de skulle spela bättre. Det är riktigt dåligt. Vi kommer att lämna in en protest i efterhand. Det är viktigt att markera att systemet är fel. Slutspelet ska självklart lottas, säger Herrgårdh till TT.