Nyheter Sverige

Kvinna död i våldsam Stockholmsbrand

En svår brand drabbade på söndagsförmiddagen en fastighet i centrala Stockholm.Trots en dramatisk räddningsinsats gick en äldre dam inte att rädda.

– Vi fick larm om en våldsam lägenhetsbrand som också var helt övertänd vid ankomst. Vi har haft en väldigt akut livräddningsinsats, säger räddningsledaren Mats Körner till TT:s reporter på plats.

Arvid Björn som bor mittemot fastigheten på Sveavägen väcktes av rop på hjälp och såg en vuxen och två barn fångade högre upp i huset.

– Efter ett bra tag fick räddningstjänsten upp en stege och en brandman tog med sig en i taget ner, säger han till TT.

Elden spred sig snabbt genom det gamla husets vassväggar och träbjälklager och räddningstjänsten tvingades slå ned den innan 30-talet boende kunde evakueras. Ett ögonvittne berättar för TT:s reporter om hur slutkörda brandmän sjönk ihop på gatan och fick syrgas efter den inledande insatsen.

En 90-årig kvinna som bodde i lägenheten där branden uppstod avled av sina skador. Åtta personer, varav två barn, fördes till sjukhus med bedömt lindriga rökskador.

Vid lunchtid var branden under kontroll och en omfattande avspärrning började hävas. Polisens tekniker ska leta efter brandorsaken och titta igenom bilder på måndagen, då också tidigast de boende kan återvända hem.

Arvid Björn/TT
Andreas Hedfors/TT
Arvid Björn/TT