Nyheter Toppnyheter

Kvinna kan bli Clintons parhäst

Hillary Clinton leder kampen om att blir Demokraternas presidentkandidat. Spekulationerna om vem hon kan tänkas utse till vicepresidentkandidat är i full gång.
Hillary Clinton leder kampen om att blir Demokraternas presidentkandidat. Spekulationerna om vem hon kan tänkas utse till vicepresidentkandidat är i full gång.

Spekulationerna om vem Demokraternas ledande presidentaspirant Hillary Clinton kan tänkas välja som vicepresidentkandidat är i full gång. Hennes kampanjchef säger att det mycket väl kan bli en kvinna.

Den långa processen att utse Republikanernas respektive Demokraternas presidentkandidater inför höstens presidentval i USA är långt ifrån över. Men bakom stängda dörrar diskuteras även möjliga vicepresidentkandidater.

– Det råder inget tvivel om att det är kvinnor på listan, sade Clintons kampanjchef John Podesta nyligen till tidningen Boston Globe.

Warrenstöd?

Uttalandet satte fart på spekulationerna om att Massachusettssenatorn Elizabeth Warren kunde vara en av dem. Warren är populär bland mer liberala demokrater, och skulle kunna hjälpa till att locka Clintons motståndare Bernie Sanders anhängare. De senaste veckorna har Warren engagerat sig allt mer i primärvalsprocessen och i sociala medier attackerat både den ledande republikanen, affärsmannen Donald Trump, och hans rival Texassenatorn Ted Cruz. Det är dock oklart om Warren faktiskt stödjer Clinton. Hon har tidigare varit kritisk mot den förra utrikesministern och attackerat henne för hennes band till näringslivet.

Andra namn som förekommer i spekulationerna är bland andra den unge New Jerseysenatorn Cory Booker, bostadsminister Julian Castro och Virginiasenatorn Tim Kaine.

Vill ha erfarenhet

Även på den republikanska sidan funderas på vicepresidentkandidater, ämnet diskuterades bland annat i veckan på ett partimöte i Florida. Cruz uppges enligt tidningen The Washington Post fundera på Iowasenatorn och tidigare grisfarmaren Joni Ernst. Ohioguvernören John Kasich gillar Floridasenatorn Marco Rubio och Wisconsins guvernör Scott Walker, båda tidigare presidentaspiranter.

Donald Trump har övervägt en "erfaren politiker", men sade nyligen att han inte tänker utse en vicepresidentkandidat förrän han vet att han vunnit.

Mel Evans/AP/TT
New Jerseysenatorn Cory Booker är något av ett stjärnskott inom Demokraterna. Han förekommer bland namnen som diskuteras som potentiella vicepresidentkandidater till Hillary Clinton – om hon vinner partiets kandidatur. Arkivbild.
Julio Cortez/AP/TT
Den republikanske presidentaspiranten Donald Trump har antytt att han vill ha en erfaren politiker som vicepresidentkandidat – om han tar hem partiets kandidatur. Arkivbild.
Dave Roback/AP/TT
Den demokratiska Massachusettssenatorn Elizabeth Warren förekommer i spekulationerna om vem Hillary Clinton kan tänkas utse till sin vicepresidentkandidat – om hon vinner partiets kandidatur. Arkivbild.