Nyheter Sverige

Kvinna och nyfödd avled på sjukhus

En kvinna och hennes nyfödda barn avled i helgen i samband med förlossningen på centrallasarettet i Växjö. Arkivbild.
En kvinna och hennes nyfödda barn avled i helgen i samband med förlossningen på centrallasarettet i Växjö. Arkivbild.

En kvinna och hennes nyfödda barn dog i samband med en förlossning i Växjö. Det är mycket ovanligt att det sker i Sverige enligt siffror från Socialstyrelsen.

Kvinnan och barnet avled natten mot söndagen i samband med en förlossning på centrallasarettet i Växjö. Vad som ligger bakom dödsfallen är inte utrett, och av hänsyn till de anhöriga är sjukhuset sparsamma med detaljerna om vad som lett fram till tragedin.

– Framför allt så går våra tankar till de drabbades familj och anhöriga. Men det här är fruktansvärt för alla inblandade, säger pressekreterare Stefan Ahlrik på region Kronoberg.

Det är ovanligt att detta sker i Sverige. Enligt Socialstyrelsen finns det sex fall mellan 2005 och 2014 där modern avlidit under förlossningen och barnet varit dödfött eller avlidit inom de sex första dygnen. Siffrorna kommer från medicinska födelseregistret och dödsorsaksregistret och gäller kvinnor folkbokförda i Sverige.

Händelsen i Växjö kommer att utredas internt, ett arbete som påbörjades redan under söndagen. Och incidenten kommer även att anmälas enligt lex Maria.

– Den bedömningen gjorde vår regionala chefsläkare i går, säger Ahlrik.