Teknik Nyheter Sverige

Kvinnoemojis ska främja jämställdhet

De flesta yrkeskategorier när det gäller sms-symboler föreställer män, och nu vill Google ändra på det.
De flesta yrkeskategorier när det gäller sms-symboler föreställer män, och nu vill Google ändra på det.

Män, män, män. De flesta yrkeskategorier när det gäller sms-symboler föreställer män, och nu vill Google ändra på det.Ett nytt emojiförslag kan innebära att vi snart kan skicka kvinnliga forskare, läkare och industriarbetare till varandra.

Den som vill skicka en sms-symbol, en emoji, i form av en polis, byggarbetare, spion eller vakt har hittills vackert fått finna sig att de enbart är avbildade som män. Men nu vill Google ändra på det och har tagit fram en rad nya yrkeskategorier där symbolerna även kan vara kvinnor.

Bland de 13 nya symbolerna finns till exempel kvinnliga lantbrukare, kemister, kockar och läkare. De har tagits fram av en grupp Googleanställda i ett försök att främja jämställdhet på arbetsplatser.

Belysa mångfalden

"Vårt förslag innebär en ny uppsättning emojis som representerar ett brett spektrum av yrken för kvinnor och män. Målet är att belysa den mångfald som finns när det gäller kvinnors karriärer och att stärka tjejer överlag", skriver Google.

Debatten kring mansdominansen bland de illustrativa symbolerna är inte ny. I förslaget hänvisar Google till exempel till en debattartikel i New York Times tidigare i år med titeln "Emojifeminism". Där häpnar skribenten Amy Butcher, professor i engelska vid universitetet Ohio Wesleyan, över något som många emojianvändare häpnat över (läs: irriterat sig på): De kvinnliga symbolerna är reducerade till eldiga flamencodansare, sockersöta prinsessor eller balettdansöser med kaninöron som hämtade direkt ur herrmagasinet Playboy.

"Var är advokaten? Revisorn? Kirurgen? Hur kan det finnas plats för en bentolåda och en friterad räka medan kvinnor är reducerade till tröttsamma utseendefixerade roller?", frågar sig Butcher.

Könsneutrala symboler

Beslutet om de 13 nya symbolerna ska permanentas eller ej fattas av organisationen Unicode Consortium, som sätter den internationella standarden för symboler och text på alla mjukvaruplattformar.

Google sammanfattar sitt förslag med att uppmana Unicode att ta fram helt könsneutrala emojis:

"Vi inser vikten av att ha en inkluderande representation av alla människor i emojis, oavsett om de identifierar sig med ett visst kön eller inte".