Teknik Nyheter Ekonomi Sverige Sverige-topp

Kvinnor får mindre pengar än män när de säljer saker på nätet

Två personer lägger ut exakt samma sak på en nätauktion. Då borde de väl rimligtvis få ungefär lika mycket betalt? Nej, inte om den ena säljaren är en kvinna, och den andra en man.

Alamy

Kvinnor får konsekvent lägre bud än män när de lägger ut saker till försäljning, även om det rör sig om exakt samma sorts pryl, visar forskning. 

Kvinnor får nämligen konsekvent mindre betalt för sina prylar än män, visar en ny undersökning som tidningen sciencemag.org skriver om.

► LÄS MER:  Nej, kvinnor är inte trygga i Sverige – men det är inte invandringens fel

 

Forskare undersökte över en miljon försäljningar på den amerikanska nätauktionssidan Ebay. Det visade sig att när säljaren identifierade sig som en kvinna fick hon både lägre bud och ett lägre slutpris än vad män fick i sina auktioner. Speciellt märktes det i försäljningen av helt nya prylar, där fick kvinnorna 80 cent för varje dollar som en man tjänade in, trots att produkterna var av exakt samma typ.

Skillnaden kvarstod även när forskarna kontrollerade för faktorer som försäljarnas omdömen på sidan eller utgångspriset.

Forskarna undersökte om det spelade någon roll hur säljarna beskrev sina varor och det visade sig kunna vara en delförklaring. Dock en liten sådan.

– Ett nytt tillägg till den ökande mängden bevis för att ojämlikhet inte försvinner när människor ger sig ut på nätet, säger kommunikationsforskaren Benjamin Mako Hill vid University of Washington om studiens resultat till tidningen.

► LÄS MER:  48 sexistiska saker som kvinnor tvingas höra – men män slipper