Nyheter Världen

Kvinnor i afghanska fängelsen utsätts för oskuldskontroller

En kvinna utanför sin cell i Badam Bagh-fängelset i Kabul, där majoriteten dömts för så kallade moraliska brott. Arkivbild.
En kvinna utanför sin cell i Badam Bagh-fängelset i Kabul, där majoriteten dömts för så kallade moraliska brott. Arkivbild.

Afghanska kvinnor utsätts för systematiska övergrepp inom rättssystemet genom så kallade oskuldskontroller.– Kvinnor och flickor som stoppas och förhörs av polisen undersöks per automatik, säger kvinnorättskämpen Manizha Naderi.

I Sverige skulle det betraktas som våldtäkt. Men i Afghanistan är det rutin att flickor och kvinnor med våld får fingrar instuckna i underlivet och undersöks analt inför poliser eller fångvaktare. Anledningen är den utbredda uppfattningen att en kvinna måste vara oskuld fram till äktenskapet och villfarelsen att detta kan bevisas med en gynekologisk undersökning.

► LÄS MER:  Oskuldskontroller utförs av svenska vårdgivare – mot kvinnors vilja

– Det är ett stort problem i Afghanistan. I majoriteten av fallen används resultaten som bevis för att kvinnan haft sexuellt umgänge före äktenskapet, vilket leder till mångåriga fängelsestraff, säger Manizha Naderi som driver kvinnorättsorganisationen Women for Afghan Women, med kontor i Kabul och New York, till TT.

Majoritet undersöks

Afghanistans oberoende kommission för mänskliga rättigheter presenterade nyligen en rapport som visar att en stor majoritet av fängslade kvinnor i Afghanistan tvingats genomgå gynekologiska undersökningar. Organisationen intervjuade 53 kvinnor och flickor mellan 13 och 45 år gamla som avtjänade fängelsestraff i tolv av Afghanistans provinser.

48 av kvinnorna hade tvingats, eller känt sig tvingade, att låta sig undersökas. Flera av dem utsattes för upprepade så kallade oskuldskontroller.

► LÄS MER:  Gynekologen frätte sönder Annas underliv: Kan fortfarande inte ha sex

Women for Afghan Women driver flera skyddade boenden för kvinnor i Afghanistan. Manizha Naderi, som bor i USA men också arbetar på plats i Afghanistan, har mött många som utsatts för oskuldskontroller.

– Det är ett faktum att kvinnan utsätts för ett övergrepp när det händer. Kontrollerna är oerhört kränkande, och det påverkar offren känslomässigt.

Kräver att presidenten agerar

TT: Hur får man stopp på problemet?

– Det måste komma från president Ashraf Ghani. Han behöver utfärda ett dekret som säger att det här bryter mot lagen. Om det inte kommer från en så hög nivå blir det väldigt svårt att driva igenom en förändring.

De flesta kvinnor som avtjänar fängelsestraff i Afghanistan har dömts för så kallade moraliska brott, som att vägra ingå arrangerade äktenskap eller att fly från sin man eller familj.