Nyheter Världen

Kvinnor i "historiska" Syriensamtal

Utrikesminister Margot Wallström (S) ger syriska kvinnor råd inför samtalen. Arkivbild.
Utrikesminister Margot Wallström (S) ger syriska kvinnor råd inför samtalen. Arkivbild.

FN-sändebudet Staffan de Mistura bjuder nu in syriska kvinnor i anslutning till fredssamtalen om deras hemland.– Deras synpunkter kommer att bli mycket värdefulla, säger en FN-källa.

Kvinnorörelser brukar inte sitta med vid förhandlingsborden när fred ska skipas. Riktigt så blir de inte nu heller, men gruppen får en rådgivande funktion till svensk-italienaren de Mistura.

– Det är historiskt. Det är ett resultat av att de syriska kvinnoorganisationerna har varit väldigt aktiva, säger Lena Ag, generalsekreterare vid organisationen Kvinna till kvinna, som också varit pådrivande.

Bara galjonsfigurer?

Deltagandet i Genève har också frågetecken.

– Det är väldigt osäkert vilket inflytande de faktiskt får. Vi vill ju inte att de bara ska vara galjonsfigurer, säger Ag.

Kvinnogruppen är nämligen inte formellt knuten till samtalen utan till de Mistura personligen, påpekar Ag. Den är heller ingen förhandlingspartner, som Syriens regering och oppositionens delegation, HNC.

En FN-källa säger dock att gruppens bidrag blir värdefullt.

– FN-sändebudet har efterfrågat deras synpunkter och kommer säkerligen att värdesätta dem och föra in dem i de förslag som läggs, säger källan till TT.

Kvinnorna företräder organisationer som verkar både i Syrien och i exil för kvinnors rättigheter, hälsa, med mera.

Wallström ger råd

En av få politiker internationellt som starkt understryker vikten av kvinnors inflytande i processen är utrikesminister Margot Wallström (S).

– Vi är mycket aktiva när det gäller detta. Vi ger konkreta goda råd till de syriska kvinnor som nu finns i Genève, säger Wallström, som härom dagen hade en videokonferens med flera av dem.

Efter att ha vägrat delta i samtalen väntades HNC:s samordnare Riad Hijab ansluta sig på onsdagen. Det är en framgång för samtalen som knappt ens kunnat börja ännu trots att de formellt inleddes i måndags.

Francois Mori/ AP/ TT
Riad Hijab, samordnare för den syriska oppositionsdelegationen. Arkivbild.
Salvatore Di Nolfi/AP/TT
FN-medlaren Staffan de Mistura inför ett möte med den syriska oppositionen.