Nyheter Sverige

Kyla god nyhet för skrinnare

Kylan kommer tillbaka utan stora snöfall, vilket kan bädda för fina skridskoisar. Arkivbild.
Kylan kommer tillbaka utan stora snöfall, vilket kan bädda för fina skridskoisar. Arkivbild.

Lite kallare väder är på väg, en god nyhet för dem som hoppas på fina skridskoisar. Men på de platser där det är barmark finns inte stort hopp om skidföre.

Den senaste tiden har vårtecken börjat strömma in. Blommande hassel, snödroppar och vintergäck har rapporterats från södra Sverige. Men nu får våren göra halt.

– Ja, i alla fall tillfälligt, säger Berndt Möller, meteorolog på SMHI.

Lite kallare väder är på väg, med minusgrader i stort sett i hela landet framåt helgen.

– I alla fall i helgen och början av nästa vecka. Sedan kan det bli milt igen. Prognosen är lite osäker, säger Berndt Möller.

Under kvällen och natten till torsdagen har SMHI utfärdat klass 1-varningar för snöfall i Örebro län, Dalarna, Gävleborg och Västernorrland. I övrigt väntas bara lätta snöbyar. Söder om Dalarna och Värmland är det i stort sett barmark i hela landet, och för pulkasugna barn i de snöfria områdena ger prognoserna inte stort hopp.

– Det kan komma lite mer som lägger sig precis i sydkanten av Dalarna, men det blir inga större mängder. Jag tror inte det blir så mycket snö så att man kan idrotta på den, säger Berndt Möller.

Däremot är minusgraderna glada nyheter för skridskoentusiaster. Det vatten som lagt sig på isarna fryser på och kan ge bra skridskoföre på insjöar.