Sport

Kyrkan samlar OS-svenskar i Rio

Varje år reser 35 000 svenskar till Brasilien. Nu, under OS, befinner sig ytterligare 1 500 svenskar i Rio – och många av dem passar på att besöka svenskbaren på Cobacabana som Svenska kyrkan har satt upp som mötesplats.

Martas Brasilien dominerar semifinalen. Men Sverige håller emot och bragden på Maracanã är ett faktum. På baren ett stenkast från Cobacabanas vita strand jublas det högt, och 20-åriga Moa Fors från Stenungsund är en svenskarna på besök.

– Jag är här i Rio med en kompis för att heja fram Sverige i OS, säger hon och fortsätter:

– Vi har sett all handboll, Henrik Stenson i golfen och Sarah Sjöström när hon slog världsrekordet. Skitkul, säger hon.

Schwarz och Jörgen Persson

De sitter vid baren Devassa där kyrkan håller till med ett team på fyra präster under OS. Syftet är att vara på plats för att skapa en mötesplats för turister och OS-resenärer. Ett hundratal svenskar kommer hit varje kväll. Ryktet har spridit sig, och exempelvis Stefan Schwarz, Jörgen Persson och bordtennislandslaget har kikat in.

– Vi hejar fram Sverige så klart, och det är en fantastisk stämning. Det handlar också om samtal och att kunna erbjuda hjälp och stöd. Vi har haft olyckor och rån och hjälpt människor att hitta till turistpolisen. Och vi har beredskap om det skulle hända något ännu värre som exempelvis terrordåd, då samarbetar vi med konsulat och ambassad, säger prästen Olof Olsson.

TT: Hur passar en bar med alkohol ihop med Svenska kyrkan?

– Egentligen jättebra. Kyrkan ska vara där människor är, bygga broar och öppna upp. Jag har jobbat utomlands i 18 år och vi har det tänket.

Han berättar att det även hölls en mässa i baren i söndags:

– Med nattvard och hela köret. Det var ett 40-tal här och vi vill markera att vi att vi är en kyrka, säger Olof Olsson.

Vanligt med rån

Att skydda turister och besökare under OS har varit en utmaning för brasilianska myndigheter, i en stad där rånrisken bedöms vara mycket hög. Moa Fors berättar att hon och hennes kompis drabbades av just ett rån under förmiddagen nere på stranden.

– När vi låg och solade på Cobacabana var min kompis väska plötsligt borta, trots att vi aldrig lämnade handdukarna. Hon hade inget pass där eller telefon, så det hade kunnat vara värre. Men vi måste vara mer på vår vakt, säger hon.

På Devassa fortsätter svenskarna att strömma till, det är fortfarande många dagar kvar av OS.

– Vi är jättenöjda, det har varit en fantastisk stämning här. Det är stor skillnad jämfört med London, då var det närmare och mycket större och vi var många fler från kyrkan här. Nu är vi fyra personer och vi är här väldigt mycket. Vi möter ganska kyrkovana människor, men här når vi dem – jag älskar det, säger prästen Olof Olsson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset