Nyheter Världen

Läcka avslöjar kritisk jordansk kung

Den jordanske kungen Abdullah har enligt läckta anteckningar talat med amerikanska kongressledamöter om hemliga militära operationer och fränt kritiserat Turkiet. Arkivbild.
Den jordanske kungen Abdullah har enligt läckta anteckningar talat med amerikanska kongressledamöter om hemliga militära operationer och fränt kritiserat Turkiet. Arkivbild.

I läckta anteckningar från ett möte i Washington gör Jordaniens ledning en rad kontroversiella uttalanden. Bland annat uppges Turkiet ha utlöst Europas flyktingkris och USA beskrivs som tvehågset gentemot jihadiströrelsen IS.

När ryska bomber över norra Syrien hindrade Turkiet från att ordna tillflyktsorter för flyktingarna där "släppte Turkiet lös flyktingarna över Europa", hävdar Jordaniens utrikesminister Nasser Judeh enligt referat från ett möte med kongressledamöter i USA som nyhetssajten Middle East Eye (MEE) kommit över.

USA-allierade Jordaniens envåldshärskare, kung Abdullah, anklagar enligt de detaljerade dokumenten Turkiet för att söka en "radikal islamistisk" lösning för Mellanöstern och säger att "det faktum att terrorister reser till Europa är en del av turkisk politik".

En anonym turkisk källa tillbakavisar anklagelsen för MEE och kritiserar i stället den jordanske statschefen för att gå Syriens ärenden.

USA "tveksamt" inför IS

Det öppenhjärtiga samtalet i kongressen den 11 januari handlade huvudsakligen om Syrien. Den 54-årige monarken ska ha uttryckt frustration över att USA, enligt honom, tvekar mellan att tillintetgöra extremiströrelsen Islamiska staten (IS) och att avsätta president Bashar al-Assad.

Mellanösternexperten Anders Persson vid Lunds universitet noterar att Abdullah är en diktator som många ser som en marionett för väst, men menar att hans påståenden mycket väl kan stämma.

– Det florerar en massa sådana här välgrundade rykten som dock är svåra att bevisa. Det finns många anklagelser om turkiskt dubbelspel och koalitionen mot IS kallas ibland "de ovilligas koalition" just för att ingen vill göra grovjobbet, säger han till TT.

I de hemliga samtalen ska kung Abdullah även ha berättat att Jordanien organiserat specialförband i Syrien, med brittisk hjälp, vilka sedan angripit IS-fästen och koordinerat striderna med Ryssland.

Nya uppgifter om Libyen

Vidare nämner monarken, som själv tjänstgjort i den brittiska militären, att brittiska specialstyrkor opererar i Libyen. Huruvida så är fallet har varit omdiskuterat i Storbritannien.

– Kung Abdullah skänker oss en nivå av insyn som vi inte får från vår egen regering, kommenterar ordföranden i det brittiska utrikesutskottet, Crispin Blunt, avslöjandena i The Guardian.

Läs också