Nyheter Sverige Sverige-topp

Lägenhetstvist bakom brandattacker

Poilsbilar utanför en bostad som brann i morse i Göteborg. Under omkring en och en halv timme på morgonen larmades räddningstjänsten till sju olika bränder som misstänks vara anlagda.
Poilsbilar utanför en bostad som brann i morse i Göteborg. Under omkring en och en halv timme på morgonen larmades räddningstjänsten till sju olika bränder som misstänks vara anlagda.

En konflikt med Familjebostäder tros ligga bakom att en man i 50-årsåldern anlade en rad bränder i olika bostäder i Göteborgsområdet.En brandman fick bland annat skärskador i huvudet och två personer rökskadades i samband med en av bränderna.

Mannen, som hotas av vräkning från sin lägenhet, misstänks för flera fall av grov mordbrand efter torsdagsmorgonens brandattacker mot en rad adresser i Göteborg. I flera av fallen tycks bränderna varit riktade mot anställda inom Familjebostäder, bland annat drabbades bolagets vd.

– Den gemensamma nämnaren är att de som är drabbade är personal från ett fastighetsbolag, där mannen har känt sig illa behandlad, säger Christer Fuxborg, presstalesman vid polisen i region Väst, till TT.

Allvarliga skador

Under omkring en och en halv timme, från strax före klockan fem till halv sju, larmades räddningstjänsten till sju bränder i anslutning till bostäder och andra byggnader, de flesta i västra Göteborg.

– Det skiljer sig från normalläget rätt markant. Det är polisens sak att utreda orsakerna, men det vi kan säga är att i de flesta händelserna tycks bränderna ha startat utifrån, säger Kristina Lindfeldt, räddningschef i beredskap i Storgöteborg.

Vid en brand i ett flerfamiljshus i Johanneberg i centrala Göteborg, är brandorsaken ännu oklar. Två personer blev lindrigt rökskadade och en brandman fick fallande glassplitter över sig.

– Brandmannen är under sjukvård just nu. Det är inget livshotande, men han är relativt allvarligt skadad med skärskador i huvudet och armen, säger Lindfeldt.

Kände bensinlukt

Vid flera av bränderna har vittnen sett en person hälla ut någon form av brännbar vätska och sedan tänt på. Enligt polisen har räddningstjänstens personal rapporterat om bensinlukt på platserna där bränderna anlagts.

– Vi hade ett bra signalement att gå på, säger Christer Fuxborg.

Mannen greps vid 8-tiden, sedan han självmant kommit in till en polisstation i centrala Göteborg.