Nyheter Sverige

Lägg upp semesterbilder alla gillar

–Tycker du det roligaste som finns är att ta 50 selfies så gör det. Men du kanske inte behöver lägga upp allihop? Arkivbild.
–Tycker du det roligaste som finns är att ta 50 selfies så gör det. Men du kanske inte behöver lägga upp allihop? Arkivbild.

Njut av resan i fulla drag – och dela gärna med dig på sociala medier. Men skippa alltför många självcentrerade selfies och närgångna bilder från poolkanten.

– Standardbilden är ben i solstol, den lägger du bara upp för att visa dina smala lår. Den som tittar kan känna sig provocerad, säger Tina Sayed Nestius, kommunikationskonsult och författare till en bok om bok om hur man blir digitalt smart.

– Att fiska likes och kommentarer kan irritera.

En del av oss retar upp sig när andra visar upp mer av sig själva än resmålet i sig. Enligt en ny undersökning från online-resebyrån Ebeach så stör sig så många som var fjärde svensk på andras semesterbilder i sociala medier. Av 1 000 tillfrågade stör sig många på skrytbilder, hångelbilder och alltför mycket poserande i badkläder.

Bilder från solstolen eller på fötter i sanden tröttar också ut. Men det som irriterar allra mest är skärmdumpar på resmålets väderlek och omotiverade selfies, enligt undersökningen.

Men låt inte det här hindra dig från att fotografera. Ta bilder när du är på semester och tänk inte på att folk kan bli missunnsamma eller avundsjuka, menar Tina Sayed Nestius.

– Tycker du det roligaste som finns är att ta 50 selfies, så gör det. Men du kanske inte behöver lägga upp allihop?

Variation är också bra att tänka på, tipsar Tina Sayed Nestius

– Är man på ett ställe, har roligt och tar tjugo bilder så lägg inte upp allt, särskilt inte om bilderna är snarlika.

Alvaro Barrientos
Omotiverade selfies utan koppling till resmålet kan irritera. Så se till att bjuda mer på platsen du faktiskt upplever. Arkivbild.