Nyheter Sverige

Lägre risk för astma för småsyskon

Din plats i syskonskaran hänger samman med risken att få astma, visar en ny studie från Karolinska institutet. Arkivbild.
Din plats i syskonskaran hänger samman med risken att få astma, visar en ny studie från Karolinska institutet. Arkivbild.

Ensambarn löper högre risk att få astma, diabetes och adhd jämfört med barn med syskon, visar ny forskning. Minst risk för astma tycks småsyskon ha.

Det finns ett samband mellan din plats i syskonskaran – eller om du inte har några syskon alls – och senare sjukdomar i barndomen. Det visar en studie vid Karolinska institutet som publicerats i Journal of Allergy and Clinical Immunology, rapporterar Sjukhusläkaren.

Catarina Almqvist Malmros, professor vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik, är en av forskarna bakom studien.

– Vi upptäckte att barn utan syskon löper högre risk för att få astma jämfört med förstfödda som har yngre syskon. Andra barnet visade sig i sin tur ha lägre risk för astma och luftvägsinfektioner jämfört med barn som är äldst i syskonskaran, säger hon till TT.

Ett skäl kan vara att andrabarnet via sitt äldre syskon tidigare utsätts för infektioner och därför utvecklar ett bättre immunförsvar, menar hon.

– Men det kan också vara så att föräldrar är lite mindre noga med att söka sjukvård när det gäller yngre syskon som får astma.

Forskarna fann också att ensambarn löper högre risk att drabbas av diabetes typ 1 och adhd jämfört med förstfödda med syskon. Denna skillnad fanns däremot inte mellan första och andra barnet i syskonskaran.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset