Nyheter Sverige

Läkare åtalas för dataintrång

En läkare som tidigare var anställd i Stockholms läns landsting åtalas för bland annat grovt dataintrång. Arkivbild.
En läkare som tidigare var anställd i Stockholms läns landsting åtalas för bland annat grovt dataintrång. Arkivbild.

Åklagaren har i dag lämnat in åtal mot en läkare, som tidigare varit anställd i Stockholms läns landsting, som misstänks för att olovligen ha tagit del av 392 patienters journaler. Mannen åtalas för bland annat grovt dataintrång.

"Det är ett av de största dataintrången där åtal väcks. Det är allvarlig brottslighet och handlar i grunden om tilltron till våra datoriserade system", säger kammaråklagare Mats Ljungqvist i ett pressmeddelande.

Brotten ska ha skett efter att läkaren avslutat sin anställning. Stockholms läns landsting gick i förra veckan själva ut med uppgifterna om dataintrånget som upptäcktes i januari 2015, fyra år efter att läkaren avslutat sin anställning.

Johan Bratt, chefläkare vid hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Stockholm, sade då till TT att läkaren läst journalerna av ren nyfikenhet.

– Så vitt jag vet handlade det om en stor nyfikenhet och intresse av att samla medicinsk information. Det ser ut att ha varit helt för eget bruk och inte med avsikt att vidarebefordra informationen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset