Nyheter Sverige

Läkare höll bortförd kvinna i bunker

Bild på en av polisens tekniker då gården där kvinnan hållits inspärrad undersöktes i september förra året. Arkivbild.
Bild på en av polisens tekniker då gården där kvinnan hållits inspärrad undersöktes i september förra året. Arkivbild.

Läkaren drogade en kvinna med narkosmedel, våldtog henne och förde henne sedan till en cellförsedd bunker han byggt hemma på gården, enligt åtalet. Nu utreds mannens planer på att spärra in fler.

Den 38-årige läkaren står åtalad för grov våldtäkt och människorov. Enligt åtalet ska han under åren 2010–2015 på sin fastighet i Skåne ha uppfört en träbyggnad som på utsidan såg ut som en maskinhall. I själva verket innehöll byggnaden en egenkonstruerad bunker. I bunkern fanns enligt åtalet "ett cellutrymme med intilliggande toalett".

Cellen hade två säkerhetsdörrar med elektroniska kodlås och var både ljus- och ljudisolerad. I anslutning till bunkern fanns också en insynsskyddad rastgård.

Jobbade som läkare

I september förra året stämde 38-åringen träff med en kvinna i centrala Stockholm. Till träffen tog han med sig jordgubbar preparerade med narkosmedel och utrustning för att sedan kunna hålla kvinnan fortsatt sövd. Han tog också med sig en rullstol för att lättare kunna transportera henne därifrån.

Planen lyckades. Kvinnan förlorade medvetandet och 38-åringen ska då ha våldtagit henne innan han förde henne till fastigheten i Skåne där hon hölls inspärrad i nästan en vecka.

– Syftet var att ha henne inspärrad där en lång tid, säger åklagaren Peter Claeson till TT.

Kvinnan tvingades att ta vaginalprover på sig själv, samt lämna blodprov, så att 38-åringen skulle kunna undersöka om hon hade några könssjukdomar. Proverna analyserades på den vårdcentral där han jobbade och påstods komma från en oidentifierad flyktingkvinna.

– Förutom det som rör grov våldtäkt har han i princip gått med på det som står i stämningsansökan, säger Peter Claeson om 38-åringens inställning till det som står i åtalet.

Togs till polisen

Att kvinnan till slut lyckades undkomma berodde på att mannen själv tog henne till polisen. Han hade tidigare varit i Stockholm för att hämta saker ur kvinnans lägenhet och upptäckte då att hon var eftersökt av polis och att låsen till hennes lägenhet bytts ut.

Hans plan var att kvinnan skulle få polisen att lämna ut de nya nycklarna och att hon skulle övertyga dem om att hon var okej. Men väl på polisstationen såg polisen till att få tala med kvinnan i enrum vilket gav henne möjlighet att berätta vad hon utsatts för.

Rättegången mot 38-åringen väntas inledas i Stockholms tingsrätt den 25 januari. Parallellt pågår ytterligare en förundersökning mot mannen.

– Det finns indikationer på att det har funnits andra personer som varit tilltänkta för att låsas in, säger Peter Claeson.

"Extremt ovanligt"

Enligt det rättspsykiatriska utlåtandet begick läkaren – som var yrkesaktiv vid de misstänkta brotten – gärningarna under påverkan av en psykisk störning, men inte en allvarlig.

– Någon psykisk sjukdom rör det sig sannolikt inte om. Det här är någon typ av beteendeavvikelse, som betecknats som psykisk störning, men som inte är en allvarlig psykisk störning. Det är i linje med att man klarar av att arbeta, säger Marianne Kristiansson, professor i rättspsykiatri.

Om brotten som mannen misstänks för säger Marianne Kristiansson:

– Vi har inte mycket av det i Sverige, att folk rövas bort, varken barn eller vuxna. Det är extremt ovanligt.

Johan Nilsson/TT
Flera avspärrningar gjordes när polisens tekniker undersökte den nu åtalade 38-årige läkarens gård i september förra året. Arkivbild.