Nyheter Sverige

Läkare ljög om dödligt skakvåld

Det svenska rättsväsendet har ställt sig frågande till diagnosen skakvåld, ett ifrågasättande som Svenska barnläkarföreningen inte delar. Arkivbild.
Det svenska rättsväsendet har ställt sig frågande till diagnosen skakvåld, ett ifrågasättande som Svenska barnläkarföreningen inte delar. Arkivbild.

En brittisk läkare, som även medverkat i svenska rättsfall, blir nu av med sin legitimation efter att ha vilselett domstolar.

I Storbritannien har Waney Squier, specialist i neuropatologi, medverkat i ett flertal rättegångar där föräldrar stått anklagade för att ha skadat sina barn genom skakvåld. I vittnesmål har Squier förnekat diagnosen skakvåld mot barn (shaken baby syndrome). Hon har även varit partssakkunnig i två svenska rättsfall gällande skakvåld. I båda fallen hade föräldrar dömts i hovrätten, men sedan beviljats resning och friats av Högsta domstolen, skriver Dagens Medicin.

Men Medical Practioners Tribunal Service (MPTS), som har granskat sex rättsfall, slår nu fast att Waney Squier medvetet har vilselett och ljugit för domstolarna, varför MPTS inte ser något annat val än att dra in hennes läkarlegitimation.

Det svenska rättsväsendet har ställt sig frågande till diagnosen skakvåld. Men Svenska barnläkarföreningen slog fast så sent som i mars 2015 att förekomsten av diagnosen skakvåld hos späd- och småbarn är vetenskapligt fastslagen. De svenska barnläkarna ställer sig därmed bakom den amerikanska barnläkarföreningens ståndpunkt.

Läs också