Nyheter Sverige

Läkare misstänkt för barnvåldtäkt

En läkare i Dalarna är misstänkt för våldtäkt mot barn. Arkivbild.
En läkare i Dalarna är misstänkt för våldtäkt mot barn. Arkivbild.

En läkare i Dalarna är misstänkt för våldtäkt mot barn. Mannen är inte frihetsberövad, men har stängts av från sitt jobb.

Läkaren anställdes 2000 och han har till största delen arbetat med barn, berättade ansvariga vid landstinget i Dalarna under en presskonferens.

– Vi fick samtal i somras från en närstående om att han var föremål för en polisutredning i Gävle. Då startade vi en internutredning, säger Karin Stikå Mjöberg, landstingsdirektör i Dalarna, till TT.

Hon säger att landstingets jurist var i kontakt med åklagare, men kunde inte få fram en brottsrubricering. Först den 18 januari i år blev det känt vad han misstänktes för och då stängdes han av.

Tidigare klagomål

Läkaren var sjukskriven under sommaren och hösten. När han sedan kom tillbaka på deltid fick han inte ha patientkontakt utan arbetade i stället med administration.

Landstingets internkontroll av läkaren visade att det sedan tidigare fanns klagomål mot honom. Det var en föräldraförening som 2010 anmält det sätt som han undersökte barn på.

– Föräldrarna har beskrivit att barnen har upplevt det som rena övergrepp, säger Karin Stikå Mjöberg.

Klagomålen utreddes vid den verksamheten som mannen arbetade på då och ledde inte fram till något.

Stikå Mjöberg berättar att sedan lokala medier rapporterat om misstankarna mot mannen har fler föräldrar hört av sig. Hon säger att landstinget skickat över informationen till åklagare.

Inleddes i somras

Förundersökningen mot mannen inleddes i somras, rapporterar lokala medier. Det misstänkta brottet har skett i Gävleborgs län.

I november greps han och blev förhörd. Chefsåklagare Patrik Säflund säger till TT att mannen inte är frihetsberövad och att det han misstänks ska ha inträffat från 2006 fram till och med oktober 2008.

Mannens advokat Agnetha Hillbom Tedeborg vill inte kommentera misstankarna mot sin klient.

Det är det andra fallet på kort tid som blivit känt med en läkare verksam i Dalarna som är misstänkt för sexbrott mot barn. I januari häktades en skolläkare misstänkt för sexuellt övergrepp mot barn och grovt barnpornografibrott.