Nyheter Världen

Läkare utan gränser lämnar Lesbos

Improviserat flyktingläger nära byn Moria på den grekiska ön Lesbos. Arkivbild.
Improviserat flyktingläger nära byn Moria på den grekiska ön Lesbos. Arkivbild.

UNHCR, Amnesty och Läkare utan gränser kritiserar EU:s avtal med Turkiet, för att stoppa flyktingflödet till Europa, hårt.Regeringen måste ta kritiken på allvar, kräver Vänsterpartiet.

Sist att ta sin hand ifrån samarbete med EU i lägren för människor som kommer över havet från Turkiet är Läkare utan gränser, som arbetat i Moria på ön Lesbos.

"Organisationens beslut är en konsekvens av EU:s nya flyktingpolitik. Efter avtalet med Turkiet kommer Moria att omvandlas till ett slags interneringsläger varifrån migranter och asylsökande ska skickas tillbaka till Turkiet. Läkare Utan Gränser vägrar att bli del av detta omänskliga system", skriver organisationen i ett pressmeddelande.

I går kom FN:s flyktingorgan UNHCR med beskedet att det inte heller vill arbeta med mottagningslägren i Grekland. Det är ett bakslag för det kontroversiella avtalet mellan EU och Turkiet som ingicks i fredags. Bland andra statsminister Stefan Löfven gladde sig då över att UNHCR skulle vara inblandat i processen när avtalet genomförs.

– Margot Wallström sade i EU-nämnden att UNHCR skulle granska avtalet och att man skulle lyssna till dem. Det har jag inte sett något av, säger Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt.

– Nu när UNHCR är så kritiska måste man ju leva upp till det, säger han.

Väntad kritik

Kristdemokraten Désirée Pethrus säger att kritiken var väntad, i ett läge där ett frivilligbaserat mottagande med insatser av organisationer byts mot ett EU-styrt, myndighetsbaserat system.

– Det blir något helt annat. Vi ska säkra de yttre gränserna och vi ska ha kontroll över vilka som kommer in, säger hon och framhåller att avtalet är en följd av att det måste bli slut med "vinka-förbi-politiken" där människor bara kunde fortsätta vidare i Europa.

Hon betonar att det är viktigt att EU nu får de resurser som behövs i lägren snabbt på plats, för att klara mottagande och snabb prövning av asylansökningar. Sverige måste bidra där.

Även FN:s barnfond Unicef kritiserar avtalet.