Nyheter Världen

Läkare utan gränser nobbar EU-bidrag

Läkare utan gränser kommer inte att ta emot fler EU-bidrag. Arkivbild.
Läkare utan gränser kommer inte att ta emot fler EU-bidrag. Arkivbild.

Läkare utan gränser kommer inte att ta emot mer pengar från EU eller EU-länder, i protest mot unionens flyktingpolitik.Beklagligt, anser utrikesminister Margot Wallström (S).

Läkare utan gränser är mycket kritiska till EU:s flyktingpolitik. Särskilt flyktingöverenskommelsen mellan EU och Turkiet nämns som en anledning till beslutet. Det har "totalt urholkat själva begreppet flykting och dess innebörd om skydd", skriver Läkare utan gränser i ett pressmeddelande.

"I många månader har Läkare utan gränser kritiserat EU:s misslyckade flyktingpolitik som allt mer kommit att handla om avskräckning i stället för att ge människor den hjälp och det skydd de behöver", säger organisationens internationella generalsekreterare Jerome Oberreit i ett pressmeddelande.

Läkare utan gränser beskyller även EU för att använda humanitärt bistånd för att hålla flyktingar borta.

– Det är beklagligt. Läkare utan gränsers arbete gör stor skillnad. Vi delar oron att humanitära principer försvagas, till exempel att humanitära organisationer inte får tillträde i länder som Syrien. Vi behöver ha fortsatt konstruktiv dialog med Läkare utan gränser, säger Margot Wallström till TT.